Socialudvalget 2012-13
L 158
Offentligt
1237267_0001.png
1237267_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 15. april 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 19. marts 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 3 (ad L 158). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarinNødgaard (DF).
DYB/ J.nr. 2012-7709
Spørgsmål nr. 3 ad L 158Ministeren bedes redegøre for, om der ikke kan skabes mere ensartethed,kortere sagsbehandlingstider og mere effektivitet samtidig med, at der givesmulighed for mere end én klageinstans?
Svar:Som anført i besvarelsen af spørgsmål 1, er det ikke et mål i sig selv princi-pielt at have to klageinstanser. Det afgørende må være hensynet til borge-rens retssikkerhed ud fra en samlet betragtning.Baggrunden for forslaget er, som det fremgår af bemærkningerne, dels enrække retssikkerhedsmæssige ulemper i det eksisterende klagesystem, delsde udfordringer, statsforvaltningerne står over for, og som bl.a. kan henførestil faldende bevillinger, stigninger i opgavemængden og uhensigtsmæssig-heder i organisationen.De foreslåede forenklinger af klagestrukturen forventes at medføre:Mere ensartet praksis for afgørelser på tværs af landet, så det bliveruden betydning for sagsbehandlingen, hvor i landet en borger bor.Højere kvalitet i sagsbehandlingen gennem samling og specialise-ring.Kortere sagsbehandlingstider gennem mere fleksibel og effektiv res-sourceudnyttelse.Lavere samlet ressourceforbrug.Større gennemsigtighed i klageprocessen for borgerne.
2
Hurtigere behandling af principielle sager.Større sikkerhed for, at alle principielle sager faktisk behandles somsådanne, idet der sker en indledningsvis visitation, og der ikke skalske en aktiv anke af nævnenes afgørelse.
Når klagesagsbehandlingen samles i Ankestyrelsen, vil det tillige give bedremulighed for at udvælge principafgørelser, der er egnede til at vejlede kom-muner på aktuelle fokusområder.Det er min opfattelse, at det foreliggende lovforslag imødegår de eksisteren-de udfordringer og fører til en forbedret retssikkerhed for borgerne.Det skal tilføjes, at de sociale nævn i 2011 traf 19.969 afgørelser og beskæf-tigelsesankenævnene 15.958 afgørelser. Heraf blev 499 sager optaget tilprincipiel betydning i Ankestyrelsen.Ved nedlæggelsen af beskæftigelsesankenævnene og de sociale nævn skerder således i praksis ingen reel ændring, idet de principielle og generellesager fortsat behandles i Ankestyrelsen.
Karen Hækkerup/Lone Larsen