Retsudvalget 2012-13
L 14
Offentligt
1175295_0001.png
1175295_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. november 2012FormueretskontoretChristina Thode Hansen2012-0037-0017577233
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov omændring af lov om renter ved forsinket betaling m.v., lov om erstatnings-ansvar og lov om forsikringsaftaler (Gennemførelse af direktiv om be-kæmpelse af forsinket betaling i handelsaktioner samt ændring af rentesat-sen i visse formueretlige love) (L 14), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 23. oktober 2012.
Morten Bødskov/Rikke-Louise Ørum Petersen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af lov om renter ved forsinket betaling m.v., lov om er-

statningsansvar og lov om forsikringsaftaler (Gennemførelse af direk-

tiv om bekæmpelse af forsinket betaling i handelsaktionerne samt æn-

dring af rentesatsen i visse formueretlige love) (L 14):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. oktober2012 fra Dansk Industri og Dansk Erhverv, jf. L 14 - bilag 4.”

Svar:

1.

Dansk Industri og Dansk Erhverv finder det positivt, at lovforslaget re-spekterer det grundlæggende princip om aftalefrihed mellem erhvervsdri-vende, idet betalingsfrister er et af de parametre, som både små og storevirksomheder konkurrerer på.Dansk Industri og Dansk Erhverv bemærker endvidere, at hvis man fjernerdette konkurrenceparameter, kan man risikere, at danske virksomheder vilblive fravalgt i konkurrencen på bekostning af udenlandske konkurrenter,der kan tilbyde mere attraktive betalingsfrister.Herudover fremhæver Dansk Industri og Dansk Erhverv, at de øvrige nor-diske lande – efter alt at dømme – vil implementere direktivet med respektfor det grundlæggende princip om aftalefrihed mellem erhvervsdrivende.

2.

Der kan indledningsvist henvises til den samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 1 vedrørende lovforslaget. Som det nærmere fremgår heraf,finder Justitsministeriet, at det grundlæggende princip om virksomhedersaftalefrihed bør bevares i videst mulige omfang.For så vidt angår de øvrige nordiske landes gennemførelse af direktivetsregler om betalingsfrister mellem erhvervsdrivende, påtænker både Norge,Finland og Sverige efter det oplyste at bevare aftalefriheden mellem er-hvervsdrivende.Den norske og finske regering har således i deres respektive lovforslag fo-reslået en regel svarende til den foreslåede § 3 a i renteloven (lovforslagets§ 1, nr. 6), hvorefter det skal være udtrykkeligt aftalt, hvis betalingsfristeni transaktioner mellem erhvervsdrivende skal strække sig udover 60 dage.Det svenske lovforslag indeholder en lignende regel dog med den skærpel-se, at udtrykkelighedskravet allerede skal gælde for betalingsfrister over 30dage. Det svenske forslag er udtryk for en merimplementering af direkti-vet, hvilket er fravalgt med lovforslag L 14. Der henvises herved til dennævnte besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende lovforslaget.2