Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
L 137
Offentligt
1242799_0001.png
1242799_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 29. april 2013 har udvalget efter ønske fra Villum Christensen (LA) stilletmig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 6 (L.nr. 137)Vil ministeren sikre, at der foretages en evaluering af hovedtræk af virkningerne afakkrediteringen efter 2 år, også med henblik på at sikre de væsentlige perspektiver,som ministeren nævner i bemærkningerne til lovforslaget, bl.a. under pkt.4 om ”Økonomiske og administrative konsekvenser for stat, regioner og kommuner”, idetder ønskes en evaluering der fokuserer på, om det samlede bureaukrati i sektorenreduceres, idet en sådan evaluering må være mulig at foretage efter 2 år, da der daforventes at være institutioner, der har gennemgået institutionsakkrediteringen ogsåledes kan bruges som cases, hvorimod vil det blive svært at gribe ind over foruheldige tendenser og foretage sammenligninger med situationen før indførelsen afinstitutionsakkreditering, hvis man udskyder en evaluering yderligere, og vil mini-steren endelig umiddelbart efter evalueringen oversende en rapport om herom tiludvalget?
29. april 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
Dokument nr.
SvarDet er en klar intention i lovforslaget, at den eksterne kvalitetssikring af de videre-gående uddannelser skal være effektiv og ubureaukratisk. Det nye system skal føretil afbureaukratisering både på sektorniveau og på den enkelte uddannelsesinstitu-tion.Med den foreslåede ændring fra uddannelsesakkreditering til institutionsakkredite-ring kan antallet af akkrediteringsforløb for den enkelte uddannelsesinstitutionnedbringes fra op til 40 akkrediteringer årligt til én akkreditering hvert sjette år.Det endelige afbureaukratiseringspotentiale kan først realiseres, når alle institutio-ner er blevet institutionsakkrediteret. Med henblik på en så hurtig overgang sommuligt reduceres omfanget af turnusakkrediteringen af eksisterende uddannelsermed lovens ikrafttræden, således at antallet af årlige uddannelsesakkrediteringernedsættes markant. De første uddannelsesinstitutioner forventes at blive akkredite-ret ultimo 2014 og ca. halvdelen af institutionerne forventes at have opnået institu-tionsakkreditering ved udgangen af 2015.
Side
1/2
For at kunne gennemføre en fyldestgørende evaluering af de afbureaukratiserings-mæssige effekter af lovforslaget vil det være hensigtsmæssigt, hvis en repræsenta-tiv andel af institutionerne og alle institutionstyper (erhvervsakademier, professi-onshøjskoler, universiteter samt maritime og kunstneriske uddannelsesinstitutioner)er blevet institutionsakkrediteret. På den baggrund vil jeg iværksætte en evalueringprimo 2016 af omfanget af afbureaukratisering på de videregående uddannelsesin-stitutioner som følge af overgangen til institutionsakkreditering.Udvalget vil naturligvis blive orienteret om evalueringens konklusioner.
Med venlig hilsen

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Morten Østergaard
Side
2/2