Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
L 126 Bilag 11
Offentligt
1236569_0001.png
1236569_0002.png
1236569_0003.png
1236569_0004.png
1236569_0005.png
1236569_0006.png
Til lovforslag nr.L 126
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 00. april 2013
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af revisorloven og lov om finansiel virksomhed(Revisorers uddannelse og certificering af revisorer i finansielle virksomheder m.v.)[Af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen)]1. ÆndringsforslagErhvervs- og vækstministeren har stillet 6 ændringsfor-slag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 30. januar 2013 og var til1. behandling den 5. februar 2013. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Erhvervs-, Vækst- ogEksportudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og erhvervs- og vækstministeren sendte den14. december 2012 dette udkast til udvalget, jf. ERU alm.del – bilag 91. Den 30. januar 2013 sendte erhvervs- ogvækstministeren de indkomne høringssvar og et notat heromtil udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget2 skriftlige henvendelser fra FSR – Danske Revisorer ogLandbrug & Fødevarer.Erhvervs- og vækstministeren har over for udvalget kom-menteret de skriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har Landbrug & Fødevarer mundtligt over forudvalget redegjort for sin holdning til lovforslaget.SamrådUdvalget har stillet 1 spørgsmål til erhvervs- og vækstmi-nisteren til mundtlig besvarelse, som denne har besvaret i etåbent samråd med udvalget den 13. marts 2013.Erhvervs- og vækstministeren har efterfølgende sendt ud-valget det talepapir, der lå til grund for ministerens besvarel-se af samrådsspørgsmålet.SpørgsmålUdvalget har stillet 22 spørgsmål til erhvervs- og vækst-ministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf erhvervs- og vækstministeren, tiltrådt af <>:
DokumentIdJournalnummer
2
Til § 11)Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:»01.I§ 3, stk. 1, nr. 4,ændres »stk. 7« til: »stk. 6«.«[Konsekvensrettelser]Til § 22)Før nr. 1 indsættes som nye numre:»01.I§ 1, stk. 9,ændres »§ 199, stk. 2-4, 8 og 11« til: »§199, stk. 2-4, 9 og 12«.02.I§ 1, stk. 15,ændres »§ 199, stk. 9 og 10« til: »§ 199,stk. 10 og 11«.03.I§ 80, stk. 1,ændres »§ 199, stk. 9 og 10« til: »§ 199,stk. 10 og 11«.«[Konsekvensrettelse]3)Nr. 3 affattes således:»3.I§ 199, stk. 1, 1. pkt.,indsættes efter »én statsautoriseretrevisor«: », og denne skal, såfremt der er tale om revision afpengeinstitutter, realkreditinstitutter eller forsikringsselska-ber, tillige være certificeret af Finanstilsynet«.«[Præcisering]4)Nr. 4 affattes således:»4.I§ 199, stk. 1, 2. pkt.,ændres »eller registrerede« til:» og, såfremt der er tale om revision af pengeinstitutter, real-kreditinstitutter eller forsikringsselskaber, skal den eller deunderskrivende revisorer tillige være certificeret af Finans-tilsynet«.«[Præcisering]5)Nr. 5 affattes således:»5.I§ 199, stk. 2,indsættes som2.og3. pkt.:»Hvis en finansiel virksomhed eller finansiel holdingvirk-somhed har dattervirksomheder, der er pengeinstitut, real-kreditinstitut eller forsikringsselskab, skal de valgte under-skrivende revisorer være certificerede af Finanstilsynet til atrevidere disse typer af finansiel virksomhed, jf. stk. 1. Det erdog tilstrækkeligt, at de tilsammen er certificerede til at revi-dere de enkelte typer af finansiel virksomhed i koncernen««[Præcisering]6)Efter nr. 10 indsættes som nye numre:»04.I§ 355, stk. 2, nr. 6,ændres »§ 199, stk. 4-6 og 8« til:»§ 199, stk. 4-7 og 9«.05.I§ 373, stk. 2, 1. pkt.,ændres »§ 199, stk. 2 og 5« til: »§199, stk. 2 og 6«.«
[Konsekvensrettelse]BemærkningerTil nr. 1Den foreslåede ændring er en konsekvensrettelse somfølge af forslagets § 1, nr. 7, hvorefter gældende § 33, stk. 7,bliver til § 33, stk. 6.Til nr. 2 og 6Konsekvensrettelser som følge af, at der med forslagetforeslås indsat et nyt stk. 5 i § 199 i lov om finansiel virk-somhed.Til nr. 3Med forslaget til ændring af den i lovforslaget foreslåedeaffattelse af § 199, stk. 1, 1. pkt., i lov om finansiel virksom-hed, sker der en præcisering af den kreds af finansielle virk-somheder og finansielle holdingvirksomheder, hvor der stil-les krav om, at den eller de underskrivende revisorer skalcertificeres af Finanstilsynet. Det præciseres således, at erder tale om revision af pengeinstitutter, realkreditinstituttereller forsikringsselskaber, herunder liv- og pensionsselska-ber, skal den eller de underskrivende revisorer være certifi-cerede hertil af Finanstilsynet. Kravet om certificering af re-visorer i relation til revidering af pengeinstitutter, realkredit-institutter og forsikringsselskaber skal ses i lyset af, at dissetyper virksomheder er særligt komplekse at revidere og harbetydning for den finansielle stabilitet.Med forslaget til ændring tydeliggøres det således endvi-dere, at underskrivende revisorer i fondsmæglerselskaber oginvesteringsforvaltningsselskaber ikke er omfattet af certifi-ceringspligten.Til nr. 4Der er med forslaget til ændring af den foreslåede affat-telse af § 199, stk. 1, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed,tale om en præcisering af, hvilke revisorer, der skal have encertificering.Med den foreslåede præcisering tydeliggøres det, at detalene er underskrivende revisorer i pengeinstitutter, realkre-ditinstitutter eller forsikringsselskaber, herunder liv- og pen-sionsselskaber, der er omfattet af certificeringspligten.Til nr. 5Der er med forslaget til ændring af den foreslåede affat-telse af§ 199, stk. 2, 2. og 3. pkt. i lov om finansiel virksom-hed, tale om en præcisering af, hvilke revisorer, der skal ha-ve en certificering.Med den foreslåede præcisering tydeliggøres det, at detalene er underskrivende revisorer i pengeinstitutter, realkre-ditinstitutter eller forsikringsselskaber, herunder liv- og pen-sionsselskaber, der er omfattet af certificeringspligten.
3
Benny Engelbrecht (S) Julie Skovsby (S) Jan Johansen (S) Mette Reissmann (S) Karin Gaardsted (S)fmd.Trine Bramsen (S) Simon Kollerup (S) Andreas Steenberg (RV) Nadeem Farooq (RV) Lone Loklindt (RV) Uffe Elbæk (RV)Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Steen Gade (SF) Frank Aaen (EL) Henning Hyllested (EL) Kim Andersen (V)Michael Aastrup Jensen (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V)nfmd.Preben Bang Henriksen (V)Torsten Schack Pedersen (V) Mads Rørvig (V) Hans Christian Schmidt (V) Hans Christian Thoning (V)Hans Kristian Skibby (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Kim Christiansen (DF) Mette Bock (LA)Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 126Bilagsnr.12345678910TitelHøringssvar og høringsnotat, fra erhvervs- og vækstministerenHenvendelse af 6/2-13 fra Landbrug & FødevarerTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 27/2-13 fra FSR - Danske RevisorerRevideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetMateriale fra Landbrug & Fødevarers foretræde for udvalget d.26/2-13Ændringsforslag fra erhvervs- og vækstministerenTilkendegivelse fra erhvervs- og vækstministerenTalepapir fra samrådet d. 13/3-13 om samrådsspørgsmål A, fra er-hvervs- og vækstministerenYderligere revideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 126Spm.nr.12TitelSpm. om kommentar til henvendelse af 6/2-13 fra Landbrug & Føde-varer, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om uddybelse af ministerens udtalelse under 1. behandling af L125 den 5. februar 2013 om, at særbestemmelsen ikke lever op til EU-kravene om revisorvirksomheders ejerforhold og uafhængighed, til er-hvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan afviklingen af revisorlovens særbestemmelse i § 17vil bidrage til at højne kvaliteten af revisionen af landbrugsvirksomhe-der, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det vil være realistisk og sandsynligt at finde kompetente re-visionskontorer, der fuldkomment vil kunne erstatte fagligheden hosde landøkonomiske foreningers rådgivningskontorer, til erhvervs- ogvækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvornår der foreligger et afhængighedsforhold mellem revi-sionskontor og den reviderede virksomhed ifølge EU-retten, til er-hvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil bekræfte, at lovforslaget indeholder et retssik-kerhedsmæssigt problem, idet det er Finanstilsynet, som gives kompe-tencen til både at udstede og fratage certificeringer og varetager tilsy-net med virksomhedernes regeloverholdelse, til erhvervs- og vækstmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange virksomheder, fordelt på pengeinstitutter og fi-nansielle virksomheder, som vil blive omfattet af lovforslagets certifi-ceringsordning, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svarherpåSpm. om kommentar til henvendelse af 27/2-13 fra FSR – Danske Re-visorer, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke konsekvenser en afvikling af revisorlovens § 17 efterministerens opfattelse vil medføre for de helhedsorienterede landøko-
3
4
5
6
7
89
5
10
11
12
13
1415
16
17
1819
20
21
nomiske foreningers rådgivningskontorer og for driftseffektiviteten ilandbruget, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar her-Spm. om, hvordan ministeren vil garantere, at det ikke vil koste pro-duktivitet og konkurrenceevne og dermed arbejdspladser i landbrugetog den øvrige fødevareklynge, at landbrug skal skifte revisor og der-med ikke kan få den helhedsorienterede, sammenhængende rådgiv-ning, der leveres i dag fra de landøkonomiske foreningers rådgiv-ningskontorer, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvilke konsekvenser det efter ministerens opfattelse vil fåfor landbrugserhvervet og de nødlidende landbrug, hvis ikke de land-økonomiske foreningers rådgivningskontorer kan tilbyde økonomiråd-givning til de landmænd, der ansøger om at komme i Landbrugets Fi-nansieringsbank, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvilke konsekvenser det efter ministerens opfattelse vil fåfor forskningen og innovationen i fødevareklyngen, at de sammen-hængende data til brug for denne forskning med afviklingen af revi-sorlovens § 17 går tabt, til erhvervs- og vækstministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om kommentar til materialet fra Landbrug & Fødevarers fore-træde for udvalget d. 26/2-13, til erhvervs- og vækstministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om, hvorfor man ikke længere skal have to typer revisorer, til er-hvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad retssikkerheden er, når en myndighed (Finanstilsynet)først kan certificere en revisor og derefter kan trække denne certifice-ring tilbage, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar her-Spm. om, hvordan det sikres at revisorerne orienteres fyldestgørendeom, hvilke klagemuligheder der eksisterer, og at revisorer, som uret-mæssigt får frataget deres certifikat, kan få deres certifikat tilbage, tilerhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om Erhvervs- og Vækstministeriet har været i kontakt med EUfor at få redegjort for, om det er muligt at opretholde særbestemmel-sen i revisorlovens § 17, til erhvervs- og vækstministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvad der er hensigten med EU´s direktiv om lovpligtig revi-sion, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilken lovhjemmel der regulerer, at det er et ufravigeligtkrav, at virksomheder, der udøver revision, skal ejes af godkendte re-visorer, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om en redegørelse for ministerens undersøgelser af de franskerevisions- og rådgivningsforeninger, til erhvervs- og vækstministeren,og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan revisionsfirmaer kan skille sig ud og danne et sel-skab på landbrugets rådgivningscentre, herunder hvordan dette vil
6
22
kunne effektueres, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, hvorved lovforslagetdeles, således at revision og rådgivning af landbrugsvirksomheder ud-skilles til en særlig B-del, til erhvervs- og vækstministeren, og mini-sterens svar herpåOversigt over samrådsspørgsmål vedrørende L 126
Samråds-Titelspm.nr.ASamrådsspm. om en redegørelse for mulighederne for at udvide sær-bestemmelsen i revisorlovens § 17, således at bestemmelsen fremovervil omfatte statsautoriserede revisorer, til erhvervs- og vækstministe-ren