Kulturudvalget 2012-13
L 120
Offentligt
1219076_0001.png
1219076_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
25. februar 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 31. januar 2013, efter ønske fra Alex Ahrendtsen(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 4 (Lov nr. 120), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 4:

Vil ministeren forklare, hvad det betyder, når der i lovforslaget står, at hvis man ikkekan finde de studiemusikere, der har krav på det supplerende vederlag (det såkaldt 20pct.-vederlag), så kan de eksisterende principper for fordeling af vederlag til forældrelø-se værker finde anvendelse ved fordelingen af de årligt supplerende vederlag?

Svar:

Et forældreløst værk er et værk, hvor det ikke er muligt at identificere eller lokalisererettighedshaveren.Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, er det Kulturministeriets vurde-ring, at forvaltningsorganisationen Gramex vil være kompetent til at administrere ogudbetale det årligt supplerende vederlag til de udøvende kunstnere. Gramex admini-strerer og fordeler allerede i dag vederlag til de udøvende kunstnere og har derfor op-bygget en omfattende database med oplysninger om identiteten på de udøvende kunst-nere på de lydoptagelser, som Gramex fordeler vederlag på baggrund af. Gramex harsåledes allerede i dag en række af de oplysninger, som vil være nødvendige for at kunnefordele det årligt supplerende vederlag på individuel basis, som er hovedreglen.Der vil dog være tilfælde, hvor det ikke er muligt at identificere eller lokalisere en ellerflere af de medvirkende på en indspilning. De midler, som disse medvirkende skulle ha-ve modtaget, kaldes ufordelbare midler.De principper, som Gramex fordeler vederlag efter, når de ikke umiddelbart kan identi-ficere en eller flere af de medvirkende på en beskyttet indspilning er: De opkrævedeufordelbare vederlag hensættes som reservation i 3 år. I løbet af denne 3-årige reserva-tionsperiode vil en del af de ikke-identificerede kunstnere blive identificeret, hvorefter
Dok. nr. 1679583
Side 2
de relevante vederlag udbetales til de berettigede. Efter udløbet af 3-års reservationspe-rioden vil de tilbagestående ufordelbare vederlag blive lagt oven i årets fordeling og bli-ve fordelt blandt de berettigede og identificerede kunstnere.
Marianne Jelved