Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
B 116
Offentligt
1258857_0001.png
1258857_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 11. juni 2013Enhed: SundhedsøkonomiSagsbeh.: DEPLWKSags nr.: 1301895Dok nr.: 1235920
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 16. maj 2013 stilletnedenstående spørgsmål nr. 5 (B116) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Stine Brix(EL) og Jørgen Arbo-Bæhr (EL).Spørgsmål nr. 5:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 16. maj 2013 fra LGBT, jf. B116 - bilag 1.”Svar:I min besvarelse af den 30. maj 2013 af spørgsmål 5 oplyste jeg, at Sund-hedsstyrelsen var blevet bedt om en udtalelse til spørgsmålet. Styrelsen harnu fremsendt sin udtalelse med kommentarer til LGBT’s bemærkninger omforskellige trans-kategorier. Selvom B 116 siden er trukket tilbage i forbindelsemed 2. behandlingen, finder jeg det rimeligst at orientere udvalget om styrel-sens svar. Sundhedsstyrelsen oplyser følgende:”Sundhedsstyrelsen skal indledningsvis henvise til styrelsens tidligere bidrag isagen.Sundhedsstyrelsen skal vedr. diagnoser generelt som tidligere understrege atden internationale WHO-klassifikation, ICD-10 (International Statistical Classi-fication of Diseases and Related Health Problems) er et professionelt fagligtarbejdsredskab. Det er et vigtigt værktøj for alle i sundhedssektoren, der ar-bejder med behandling og formidling af patientdata, for statistik og epidemio-logi samt for den generelle informationsvirksomhed i sundhedsvæsenet. Detkan eksempelvis være i forbindelse med:Kommunikation af konkret diagnostik og behandling af den enkelte pa-tient, som henvender sig med ønske om behandling,til at vurdere statistisk forekomst af en bestemt lidelse og deraf føl-gende vurderet behov for behandlingstilbud eller forebyggende foran-staltninger i den forbindelse samttil ydelses- og afregningstekniske forhold.
Sundhedsstyrelsen finder det som tidligere nævnt vigtigt, at der i faglig profes-sionel sammenhæng anvendes en klar og så vidt overhovedet mulig entydigog præcis kommunikation vedr. diagnoser, når disse skal begrunde, dvs. ud-gøre indikation, for videre diagnostik og behandling.Sundhedsstyrelsen har konstateret, at forslaget til folketingsbeslutning haromhandlet ønske om behandling i sundhedsvæsenet og ændringer i WHO’s
Side 2
klassifikationssystem. Sundhedsstyrelsen har i sine bidrag i sagen anvendtden i henhold til WHO’s ICD-klassifikationssystem officielle og korrekte termi-nologi: kønsidentitetsforstyrrelser (F64) og herunder transseksualisme (F64.0).Transkønnethed er ikke et sundhedsfagligt veldefineret og entydigt begreb,der kan derfor være forskellige opfattelser af, hvad dette omfatter.Sundhedsstyrelsen konstaterer, at LGBT fremsætter et ønske om eller en for-modning om at beslutningsforslaget endvidere også omfatter diagnosen: Tran-svestitisk fetichisme (F65.1)Hertil skal Sundhedsstyrelsen oplyse følgende.For så vidt angår seksuelle praktiker, der i overvejende grad foregår alene el-ler eventuelt mellem samtykkende voksne, som lever fint hermed, vil der sæd-vanligvis ikke være behov for at anvende diagnoser, idet der ikke er tale om etproblem med behov for sundhedsfaglig behandling. Kun i de sjældne situatio-ner, hvor dette ikke er tilfældet, fx i forbindelse med en persons egen lidelsekan eksisterende koder under F65 med tilhørende kodetekster findes relevan-te. I en sexologisk behandlingskontekst kan der således være brug for diagno-ser fra gruppen F65, når en person henvender sig og søger behandling f.eks.på grund af ekstrem seksualitet, som de selv eller deres omgivelser opleversom en plage. Fra faglig sexologisk side oplyses at man kun yderst sjældentfinder behov for at anvende diagnosen: Transvestitisk fetichisme.”Jeg kan henholde mig til styrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Lise Wied Kirkegaard