Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del
Offentligt
1169210_0001.png
1169210_0002.png
1169210_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
23. oktober 2012Sikkerhed og forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Kristina RavnSagsnr.: 2012-0030-1031Dok.:569627
Hermed fremsendes besvarelse af spørgsmål nr. 12 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Geertsen (V).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 12 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for den eksisterende indsats overforchikane af danske jøder og, hvorvidt ministeren på baggrund afstigningen i antallet af chikanerier imod jøder i Hovedstadenagter at foretage sig yderligere i den anledning, jf.http://politiken.dk/indland/ECE1767262/pludselig-stigning-i-hadforbrydelser-bekymrer-danske-joeder/”

Svar:

Regeringen tager skarpt afstand fra racisme og intolerance i enhver form.Det udgør en trussel mod de allermest fundamentale principper i voressamfund, hvis man risikerer at blive angrebet på grund af sin etnicitet, sintro, sin seksualitet eller sin politiske overbevisning.Det kan i den forbindelse oplyses, at det følger af straffelovens § 81, nr. 6,at det i almindelighed skal indgå som en skærpende omstændighed vedstraffens fastsættelse, at gerningen har baggrund i andres etniske oprindel-se, tro, seksuelle orientering eller lignende.Der er i den seneste tid taget en række skridt for at sikre, at myndighederne– herunder politiet – til stadighed har den fornødne opmærksom på had-forbrydelser.Det kan bl.a. nævnes, at Rigsadvokaten sidste efterår udsendte en ny ogudbygget meddelelse (Rigsadvokatens meddelelse nr. 2/2011) om politietsog anklagemyndighedens håndtering af sager om hadforbrydelser. Medde-lelsen er et vigtigt redskab til at sikre en effektiv strafforfølgning i dissesager. Meddelelsen er bl.a. udbygget med hensyn til sager om overtrædelseaf straffelovens § 81, nr. 6, hvorefter det som nævnt er en strafskærpendeomstændighed, at der er tale om en hadforbrydelse. Der er således angiveten række eksempler på omstændigheder, der kan tale for, at der foreliggeren hadforbrydelse. Når disse omstændigheder foreligger, skal politiet søgedette aspekt af sagen belyst nærmere under efterforskningen. Det fremgårdesuden af meddelelsen, at anklagemyndigheden skal tilrettelægge bevis-førelsen således, at der kan føres det fornødne bevis for, at der foreliggerskærpende omstændigheder som nævnt i straffelovens § 81, nr. 6.Det kan også nævnes, at Politiets Efterretningstjeneste sammen med enrække samarbejdspartnere siden sidste efterår har gennemført temadageom hadforbrydelser i de enkelte politikredse. Det er med til at skærpe poli-2
tiets opmærksomhed på den type forbrydelser og bidrager dermed til densamlede indsats med at forebygge, registrere og efterforske hadforbrydel-ser.Hertil kommer, at social- og integrationsministeren og justitsministeren imarts måned var værter for en 12-timers camp om hadforbrydelser og into-lerance. På campen deltog udvalgte repræsentanter fra forskellige dele afsamfundet i et intensivt gruppearbejde med henblik på udarbejdelsen afkonkrete bud på, hvordan man lokalt kan arbejde videre med at forebyggeintolerance og hadforbrydelser og sikre, at ofre for hadforbrydelser får dennødvendige støtte.Endelig skal det nævnes, at Justitsministeriet den 8. oktober 2012 har be-sluttet at støtte kampagnen ”Stop hadforbrydelser” med 250.000 kr. Kam-pagnen, der er forankret i København, har som overordnet formål at redu-cere antallet af hadforbrydelser og få flere ofre og vidner til at anmeldehadforbrydelser.
3