Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 308
Offentligt
1257158_0001.png
1257158_0002.png
1257158_0003.png
1257158_0004.png
1257158_0005.png
1257158_0006.png
1Implementeringsoversigt over handlingsplan for håndtering af PCB i bygninger, maj 2013InitiativAnsvarlig

1

Beskrivelsere-sultatMåling af PCB-koncentration i Målingerne blev igangsat iblodet hos 289 beboere i Farum 2011, og undersøgelserne varMidtpunkt.færdige inden udgangen af2011. Undersøgelsen blevafrapporteret januar 2012.ImplementeringFremdrift
1. Undersøgelse SUM/SSTaf sammenhæn-genmellemPCB-bidraget fraindeluften sam-menlignet medkosten2. Vurdering af SUM/SSTaktionsværdierfor PCB i inde-luften
Forskning i eksponering af PCBfra indeluften, herunder sam-menhængen mellem PCB-niveauet i blod, i indeluft og ibyggematerialer.
3. Afdækning afudbredelsenafPCB i bygnings-typer, byggema-terialer og inde-luften
KEB-MIN/ENS(tovholder),MIM/MST
Vurdering af om de nuværende Vurderingen foretages på bag-aktionsværdier for PCB i inde- grund af:luften bør justeres.1) Analyserne om eksponeringfra indeluften, jf. initiativ 12) Undersøgelse af hvilke PCB-typer der typisk er anvendt idanske bygninger og herunderhvilke typer PCB, der kan for-ventes at findes i indeluften, jf.initiativ 3Repræsentativ undersøgelse af Undersøgelsen blev sendt i etforekomsten af PCB i den dan- EU-udbud i foråret 2012 ogske bygningsmasse og af, hvil- skal:ke koncentrationer af PCB, der 1) belyse udbredelsen af PCB iforekommer i byggematerialer den danske bygningsmasse påog indeluft. Sammenhængen baggrund af et repræsentativtmellem PCB i materialer og i udsnit af etageejendomme, off.indeluften vil også blive under- bygninger, kontorbygninger ogsøgt.parcelhuse.2) foretage målinger af PCB iindeluften3) undersøge hvilke PCB-typer
En vurdering forventes at Påforeligge i 2013, hvor initiativ vej3 forventes afsluttet.
Der er blevet valgt leverandør Påi maj 2012. Resultaterne af vejførste del af kortlægningenvedr. PCB i byggematerialerforeligger i april 2013. Andendel af kortlægningen vedrørerPCB i indeluft. Der påbegyn-des målinger af PCB i inde-luften i april 2013. Undersø-gelsens endelige resultaterforventes at foreligge i 2013.
1
ENS har sekretariatet for PCB-handlingsplanens tværministerielle aktiviteter
2der typisk findes i indeluften ogi byggematerialerPå baggrund af afdækning afudbredelsen af PCB i bygnings-typer, byggematerialer og inde-luften, jf. initiativ 3, udarbejdeset værktøj til vurdering af risikofor PCB i bygninger. Risikoenfastlægges på baggrund af bl.a.bygningens alder og type oganvendte byggematerialer.Kortlægning af den nuværendeviden om og erfaringer medPCB-afhjælpningstiltag i Dan-mark, Tyskland og Sverige.
4. Værktøj til KEB-vurdering af risi- MIN/ENSko for PCB ibygninger
Der udarbejdes et værktøj tilvurdering af risikoen for, at derfindes PCB i en bygning og af,hvorvidt det udgør et indekli-maproblem eller ikke.
Værktøjet forventes at være Påklart i 2013.vej
5. Anbefalinger KEB-om afhjælpning MIN/ENSaf PCB i indeluf-ten
Der opstilles anbefalinger omafhjælpning til, hvordan byg-ningsejere kan håndtere et for-højet PCB-niveau i indeluftenpå baggrund af kortlagte erfa-ringer.Forsøg med konkrete renove-ringsmetoder til reduktion afPCB i indeluften i en rækkeudvalgte bygninger, hvor der erkonstateret PCB.
Anbefalingerne blev offent-liggjort i august 2011.
6. Forsøg med KEB-PCB-afhjælpning MIN/ENS
Der er allerede truffet aftale Forsøgene er iværksat ogmed KAB og Boligselskabernes afsluttes i 2013.Landsforening om at en kom-mende stor renovering af 295lejligheder i Farum Midtpunktskal indgå i projektet. Øvrigerelevante renoveringsprojektervil blive inviteret til at deltage iforskningsindsatsen.
vej
7. Udarbejdelse KEB-af SBi-anvisning MIN/ENSomPCB-renovering
På baggrund af initiativ 6 udar- SBi udarbejder SBi-anvisninger Anvisningerne forventes klar i Påbejdes en SBi-anvisning om om renovering for PCB i inde- 2013.vejPCB-renovering.luften.
8. Rådgivnings- BM/ATpåbud i forholdtil PCB
Der var drøftelser med parterne Bekendtgørelse om brug af Bekendtgørelsen er trådt ii foråret 2011 om nye områder autoriserede rådgivningsvirk- kraft.for rådgivningspåbud, herunder somheder på arbejdsmiljøområ-
3forslag om indførelse af nyt det.rådgivningspåbud i forhold til Arbejdstilsynets bekendtgørelsePCB.nr. 59 af 15. januar 2013 erudsendt, med ikrafttræden den1. februar 2013.Arbejdstilsynet etablerer tema- Arbejdstilsynetgennemfører Undervisningen er gennem-undervisning om PCB og Ar- undervisningsforløb for Ar- ført i alle centre.bejdstilsynets handlemuligheder bejdstilsynets tilsynsførende.for relevante tilsynsførende.Undervisning af Arbejdstilsy- Arbejdstilsynetgennemfører Undervisningen er gennem-nets call-center om PCB.undervisningsforløb for Ar- ført.bejdstilsynets call-center.
9.Temaunder- BM/ATvisning om PCBfor tilsynsførende
10. Undervisning BM/ATaf Arbejdstilsy-nets call-center iforhold til PCB
11. Udarbejdelse BM/ATafinformationom arbejdsmiljøog PCB
12. Grænseværdi MIM/MSTfor PCB i bygge-affald
Der udarbejdes lettilgængeliginformation om PCB i arbejds-miljø i forhold til håndværkere,der foretager renoveringsopga-ver, og i forhold til arbejde iindeklima forurenet med PCBtil såvel Arbejdstilsynets hjem-meside som den tværministeri-elle PCB-hjemmeside.Fastlæggelse af generel græn-seværdi for PCB i byggeaffald,der er så lav, at affaldet kananses for at være uforurenet ogdermed egnet til materialeud-nyttelse.
Arbejdstilsynet udarbejder in- Udarbejdelse af informationenformationsmateriale.er afsluttet og lagt på Arbejds-tilsynets hjemmeside.
MST fastlægger en grænsevær- Arbejdet er igangsat i decem- Pådi.ber 2011. Der er ultimo maj vej2012 udarbejdet udredningervedr. jordkvalitetskriterier forPCB - en del af grundlaget forfastlæggelse af en grænse-værdi. Der forventes på bag-grund af jordkvalitetskriteri-erne at gå 3-5 mdr. med fast-læggelse af en grænseværdifor byggeaffald inkl. lovgiv-ning. Revideret bekt. forven-
4tes at træde i kraft i løbet2013.Rapport med forslag til opda- Påteret vejledning foreligger. vejRevidering af vejleding skerløbende.
13.Opdateret MIM/MSTvejledningomfrasorteringafPCB-holdigtaffald, herunderom frasorteringaf PCB-holdigtbeton.
14.Miljøkort- MIM/MSTlægning og an-meldelse
15. Selektiv ned- MIM/MSTrivning ved størrebygninger
På kort sigt styrkes det fagligegrundlag for identifikation ogefterfølgende udsortering afPCB i bygge- og anlægsaffald.Skal danne grundlag for opdate-ring af den eksisterende vejled-ning om frasortering af PCB-holdigt bygge- og anlægsaffaldpå PCB-guidens ”trin-for-trin”vejledning. - herunder medvejledning om frasortering afPCB-holdigt beton.Der etableres en samlet koordi-neret kortlægnings- og anmel-delsesordning ved renoveringog nedrivning af visse bygnin-ger og visse anlæg. Dette inde-bærer en formalisering af denmiljøkortlægning af bygningerforud for nedrivning eller reno-vering, som er nødvendig for atoverholde den gældende lov-givning og adskillelse af mate-rialer med PCB fra andet affald.Visse større nedrivningsprojek-ter skal gennemføres ved selek-tiv nedrivning, og der skal væresikkerhed for, at disse nedriv-ninger gennemføres på kvalifi-ceret vis.
Der indsamles oplysninger omfund af PCB i gennemførterenoveringer og nedrivninger afbygninger fra perioden 1950-1977. Herudover gennemføresen kortlægning af den eksiste-rende viden om spredning afPCB fra fuger til beton.
MST indarbejder de nye regler iaffaldsbekendtgørelsen ligesomAT har det på arbejdsmiljøsi-den. ENS henviser til beggedele i vejledningsteksten tilkapitel 1.7. i bygningsregle-mentet (BR) om nedrivningstil-ladelser. ENS afventer at MSTfår denne hjemmel (forventesseptember 2012) og indarbejderdet i en BR revision ultimo2012.MST drøfter forskellige initiati-ver som kan sikre kvaliteten iselektive nedrivninger medbranchen og andre parter -herunder uddannelse, certifice-ringskrav m.m.
Reglerne om screening, kort- Pålægning og anmeldelse er vejfastsat i affaldsbekendtgørel-sen og trådt i kraft d. 1.januar2013.
Der har været afholdt 4 møder Påmed branchen om det videre vejarbejde med initiativet.Der har været afholdt mødemed statslige bygherre.
516. Faglig udred- MIM/MSTning om farligestoffer i byggeaf-faldFaglig udredning om farlige MST gennemfører en størrestoffer i byggeaffald.faglig udredning om farligestoffer i byggeaffald, herunderPCB, som vil danne grundlagfor fastlæggelse af krav tilhåndteringen af dette affald.Projektet blev igangsat marts På2012. Endelig afrapportering vejforventes 2013. Pt. vides ikkeom det er nødvendig medflere undersøgelser før derkan fastlægges krav vedr.materialenyttiggørelse af byg-ge- og anlægsaffaldet.
17. Etablering af KEB-tværministerielMIN/ENSPCB-hjemmeside (tovholder)
18. Tværministe- KEB-riel ”trin-for-trin” MIN/ENSvejledningom (tovholder)håndteringafPCB i bygninger
Etablering af central PCB-hjemmeside, som samler rele-vant vejledning og aktuel in-formation om håndtering afPCB i bygninger.Der udarbejdes ”trin-for-trin”vejledninger til borgere, byg-ningsejere, udførende virksom-heder og kommuner. Vejled-ningerne vil give enkel og rele-vant information om den prakti-ske håndtering af PCB i inde-luft, arbejdsmiljø og affald.
EBST (nu ENS) udarbejder en Hjemmesiden blev offentlig-PCB-hjemmeside med bidrag gjort i juni 2011.fra MST, SM, AT, SES (nuBYGST) og SST.Første version af vejlednin- (√)gerne var klar i 2011 og opda-teres løbende efterhånden somresultater af de øvrige initiati-ver bidrager med ny viden.
19. Oprettelse af MIM/MSTtværministeriel(tovholder)PCB-helpdesk
EBST (nu ENS) koordinerer iforbindelse med udarbejdelse afindhold til PCB-hjemmesidenarbejdet med udviklingen af”trin-for-trin” vejledninger. SM(nu MBBL) udarbejder en vej-ledning om kommunernes juri-diske behandling af sager omforøget helbredsrisiko og ombegrundet mistanke om konsta-teret sundhedsfare i boliger ogopholdsrum på grund af PCB.Til at understøtte hjemmesiden MST etablerer den tværministe-etableres der en tværoffentlig rielle offentlige helpdesk, ogPCB-helpdesk.driver den i årene 2011-2013.
Helpdesken blev etableret i2011.I perioden juni 2011 fremt ilfebruar 2013 er der registreret296 henvendelser.
ForkortelserKEBMIN/ENS:MIM/MST:SUM/SST:Klima-, Energi- og Bygningsministeriet / EnergistyrelsenMiljøministeriet / MiljøstyrelsenMinisteriet for Sundhed og Forebyggelse / Sundhedsstyrelsen
6BM/AT:MBBL:Beskæftigelsesministeriet / ArbejdstilsynetMinisteriet for By, Bolig og Landdistrikter