Ligestillingsudvalget 2012-13
LIU Alm.del
Offentligt
1242131_0001.png
Folketingets LigestillingsudvalgChristiansborg
Finansministeren29. april 2012
Svar på Ligestillingsudvalgets spørgsmål nr. 39 (Alm. del – §17) af4. marts 2013 stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

Spørgsmål

Vil ministeren oplyse, om Finansministeriet i sine beregninger om 2-3 månedersøremærket barsel til fædre opererer med en offentlig besparelse, hvis en stor del affædrene ikke vælger at tage orloven?

Svar

Det er regeringens ambition at understøtte, at flere mænd får mulighed for at væremere sammen med deres børn i starten af børnenes liv. På den baggrund har rege-ringen nedsat et udvalg, der skal afdække og analysere de relevante problemstillin-ger i relation til øremærkning af en del af retten til barseldagpenge i forældreor-lovsperioden.Som det er i dag, benytter stadigt flere fædre retten til forældreorlov, men det af-hænger af den enkelte families valg, hvordan det samlede barselsfravær og forde-lingen af det vil udvikle sig, hvis en del af barseldagpengene øremærkes. Erfaringerfra de andre nordiske lande tyder på, at en øremærkning potentielt kan have enbetydelig effekt på fædres brug af forældreorlov. Pt. findes imidlertid ikke et sik-kert evidensgrundlag, der kan kvantificere adfærdsvirkningen ved at øremærke endel af barseldagpengene.Det er derfor behæftet med betydelig usikkerhed at vurdere, hvordan den enkeltefamilie vil tilrettelægge orlovsperioden og dermed at vurdere konsekvenserne forden offentlige saldo. Hvis en stor del af fædrene vælger ikke at tage orloven – somdet forudsættes i spørgsmålet – betyder det, at den samlede betalte barselsperiodebliver kortere og at de offentlige udgifter til barselsdagpenge reduceres.Med venlig hilsenBjarne Corydon