Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1286867_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. oktober 2013Sags nr.: 21718Dok. nr.: 579631

Fødevareministerens endelige besvarelse af spørgsmål nr. 546 (FLF alm. del) stillet den

25. juli 2013 efter ønske fra Erling Bonnesen (V)

Spørgsmål nr. 546:

”Ministeren bedes redegøre for de eksportmæssige overvejelser og forhold i relation tilmærkning af, om fødevarer er halalslagtet eller ej.”

Svar:

Som opfølgning på mit svar af 23. august 2013 kan jeg oplyse, at Fødevarestyrelsen har hørterhvervet om, hvilke eksportmæssige konsekvenser det vil have at mærke kød med oplysning om,at det stammer fra dyr, som er halalslagtet.Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:"Fødevarestyrelsen oplyser, at der efter Landbrug og Fødevarers opfattelse, både påeksportmarkeder og på hjemmemarkedet er risiko for, at ikke-muslimske forbrugere vil fravælgedansk kød, der er halal-mærket, og i stedet købe kød fra andre EU-lande eller tredjelande, hvorfrakødet ikke er mærket med oplysninger om slagtemetode. Danske slagterier, både påhjemmemarkedet og på eksportmarkeder, vil dermed blive udsat for en konkurrenceforvridning,som vil favorisere udenlandske slagterier, som måske endda halalslagter uden bedøvelse.Endvidere har Dansk Industri tilkendegivet, at virksomhederne leverer det, kunden ønsker, og ateventuelle danske krav herudover altid vil være dyrere.Endelig har Danske Slagtermestre oplyst, at det på ingen måde vil lette eksporten med en dansksærregel, som erhvervet skal ud og forklare eksportmarkedet."
Karen Hækkerup
/Frederikke Thye
Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk