Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1272368_0001.png
1272368_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. august 2013Sagsnr.: 21697Dok.nr.: 565300
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16.07.2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 514 (Alm. del),som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Erling Bonnesen (V)

Spørgsmål 514:

”Er ministeren enig i, at der er sket en væsentlig forbedring af dyrevelfærden forburhøns med indførelsen af de nye såkaldt berigede bure, bl.a. med siddepinde,sandbade og redekasser?”

Svar:

Jeg skal henvise til min besvarelse af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug ogFiskeris spørgsmål nr. 510 (Alm. del), hvor af det fremgår:”Som bekendt er der totalt forbud mod at bruge traditionelle æglægningsbure efter 31.december 2011 i hele EU.Der er nu fastsat bestemmelser for hold af æglæggende høner i berigede bure, hvor dertil forskel fra traditionelle bure er krav om et skrabeområde, en rede og siddepinde.Desuden bliver der stillet krav om større bundareal og burhøjde end i de traditionellebure.De danske bestemmelser er på visse punkter endda mere vidtgående end EU’s regler.Blandt andet er der fastsat en maksimal gruppestørrelse på 10 høner i hvert beriget burfor at minimere risikoen for kannibalisme.Jeg kan i den forbindelse tilføje, at Det Danske Fjerkræråd for nylig har oplyst, atforekomsten af kannibalisme i berigede bure er så lille, at Danske Æg har besluttet at
undlade næbtrimning af kyllinger, der er beregnet på ægproduktion i berigede bure pr.1. juli 2013.Der er ingen tvivl om, at dyrevelfærden for høns i eksempelvis økologiske besætningerer bedre. Men de traditionelle burhøns er ikke længere tilladt, og det er min opfattelse,at produktion af æg i berigede bure kan ske dyrevelfærdsmæssig forsvarligt.”
Karen Hækkerup
/Kim Lemming
2