Udenrigsudvalget 2011-12
L 155
Offentligt
1115760_0001.png
UDENRIGSMINISTERIET
Besvarelse af Udenrigsudvalgets spørgsmålnr. 1 af 26.april 2012 tiludenrigsministeren(spørgsmål stillet efter ønske fra Jakob El-lemann-Jensen (V).

Udenrigsudvalgets spørgsmål nr. 1:

”Vil Ministeren redegøre for, om Grønland skal have mulighed for at udpege et medlem af be-styrelsen i Dansk Institut for Internationale Studier, når de arktiske forhold fremhæves som etforskningsområde for instituttet?”.

Udenrigsministerens svar:

Den gældende lov om etablering af Dansk Center for Internationale Studier og Menneskeret-tigheder er sat i kraft i Grønland, men ikke på Færøerne, og lovudkast L155 om Dansk Institutfor Internationale Studier åbner mulighed for, at loven ved kongelig anordning kan sættes ikraft for Grønlandog Færøerne.Grønlands Selvstyre skønner ikke selv i sit høringssvar til lovudkastet, at der umiddelbart erbehov for at søge loven sat i kraft for Grønland. Jeg støtter fuldt Selvstyrets ønske om, at DIIS’forskning og forskningsformidling vedrørende arktiske forhold – med respekt for instituttetsuafhængighed – skal foregå i et samarbejde med relevante institutioner, såsom Illisimatusarfik –Grønlands Universitet – og at bemærkningen i de generelle bemærkninger til lovforslaget, pkt.1.2, om at instituttet skal fremme dialogen mellem embedsmænd og forskere også omfattergrønlandske embedsmænd. Selvstyret og jeg går også ud fra, at instituttet i henhold til § 2, nr. 3,kan udarbejde redegørelser og udredninger efter fælles anmodning fra den danske regering ogNaalakkersuisut, uden at loven er sat i kraft for Grønland ved kgl. anordning.