Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1133691_0001.png
1133691_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 11. juni 2012Sagsnr.: 15908Dok.nr.: 396758
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 31. maj 2012 ud-bedt sig min besvarelse af spørgsmål 96 i forbindelse med forslag til lov om ændring aflov om randzoner, L 145. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 96:

”Ministeren bedes redegøre for reglerne for randzoner omkring vandhuller, herunderhvilke vandhuller der skal udpeges og kriterierne herfor, og hvordan lodsejer skal for-holde sig, når vandhullerne ændrer størrelse i løbet af året og ændrer størrelse i de en-kelte år, som følge af forskellig nedbør, tørke m.m., samt hvordan lodsejer skal forholdesig, hvis et vandhul i nogle år er henholdsvis over og under størrelsesgrænsen for etrandzonepligtigt vandhul.”

Svar:

Dette spørgsmål vedrører ikke L 145, men loven om randzoner, der blev vedtaget i 2011under VK-regeringen.Efter randzoneloven gælder for alle søer med et overfladeareal på mere end 100 m2, atder i en randzone på indtil 10 m fra bredden ikke må foretages gødskning, sprøjtning,dyrkning eller jordbearbejdning.Det er således selve lovbestemmelsen, der fastlægger, hvor der skal være randzoner.Det fremgår af randzonelovens § 4, at der ved bredden af en sø forstås overgangen fradet skrånende terræn mod søen til det flade terræn, der normalt kan jordbearbejdes.Hvor der ikke er en identificerbar kant, beregnes randzonens bredde fra overgangenmellem bevoksning af vand- og sumpplanter og egentlige landplanter.
Ved afgørelse af, om der er tale om en sø, skal der lægges vægt på dels udstrækningenaf den sammenhængende åbne vandoverflade, dels karakteren af det tilstødende vådom-råde med en vegetation bestående af vand- og sumpplanter.NaturErhvervstyrelsen stiller et vejledende vandløbskort til rådighed, der er udarbejdetpå basis af luftfotos og kommunale indberetninger, hvorved der vha. af en fastlæggelseaf kronekanten defineres en udstrækning af et givent vandhul. Hvis vandhullet ændrerudstrækning i løbet af året pga. nedbør/tørke, har det ikke indflydelse på kronekanten ogdermed hvor der skal udlægges randzoner.På basis af det vejledende vandløbskort og data over enkeltbetalingsberettigede arealer,udarbejder NaturErhvervstyrelsen et vejledende kompensationskort. Såfremt der skermere permanente ændringer af udstrækningen af et givent vandhul, f.eks. som følge afændrede afvandningsforhold, bør lodsejeren meddele NaturErhvervstyrelsen, at der erbehov for en tilrettelse af kompensationskortet for hans bedrift. Det kan derfor ikke ude-lukkes, at et vandhul, som har en størrelse på lige omkring 100 m2, med tiden kan skiftestatus med hensyn til reglerne i randzoneloven.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2