Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1125471_0001.png
1125471_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 24. maj 2012Sagsnr.: 15760Dok.nr.: 391125
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. maj 2012 ud-bedt sig min besvarelse af spørgsmål 91 i forbindelse med forslag til lov om ændring aflov om randzoner, L 145.

Spørgsmål 91:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 18/5-12 fra Hans Otto Sørensen,Skærbæk, m.fl., jf. L 145 - bilag 21.”

Svar:

Jeg skal indledningsvis gøre opmærksom på, at de synspunkter, som fremføres af OttoSørensen, Skærbæk, m.fl., vedrører den i 2011 vedtagne randzonelov under VK-regeringen.Jeg har fået oplyst følgende fra NaturErhvervstyrelsen, som jeg henholder mig til: ”Deter vigtigt at forstå, at det offentliggjorte vejledende vandløbskort ikke er en udpegning afrandzoner, men et topografisk kort over vandløb og søer. Frem til lovens ikrafttræden vilder ske en opdatering af dette vejledende vandløbskort.Det er den allerede vedtagne randzonelov, som bestemmer, at der skal udlægges randzo-ner. Når loven træder i kraft den 1. september 2012, vil der automatisk være randzonerlangs vandløb og søer i landzonen. NaturErhvervstyrelsen har foretaget 2 kvalitetsanaly-ser, som entydigt viser, at det vejledende vandløbskort er af en god kvalitet. NaturEr-hvervstyrelsen finder derfor, at kortmaterialet er velegnet til at understøtte lovens im-plementering.
Der vil i forbindelse med offentliggørelsen af randzonebredden i juli blive oplyst nærme-re om, hvordan landmænd, der ønsker at gøre brug af 5 % dispensationsloftet, skal for-holde sig. 5 % - grænsen er netop indført for at enkelte landmænd ikke rammes urimeligthårdt.Det er kommunen, som har myndighedskompetencen i forhold til at afgøre om et giventvandløb, også er et vandløb i vandløbslovens forstand. Det er planen, at NaturEr-hvervstyrelsen overtager kontrollen med 2 meter bræmmerne fra kommunerne. Det be-mærkes i den forbindelse, at 2 m bræmmerne har været gældende siden 1992.Der er ingen tvivl om, at de nye randzoner vil have en positiv effekt på både miljø ognatur. Det er imidlertid korrekt, at DCE (tidligere Danmarks Miljøundersøgelser) harjusteret i den forventede fosforeffekt af randzonerne. Det gjorde de allerede inden frem-sættelsen af den oprindelige randzonelov. Fosforeffekten er muligvis noget mindre endforudsat i de oprindelige beregninger, men det rykker ikke væsentligt på vurderingen af,at randzoner er et vigtigt og effektivt virkemiddel til formindskelse af udvaskningen afkvælstof, fosfor og afdrift af sprøjtegifte til vandmiljøet, samt skabelse af sammenhæn-gende ny natur.For en god ordens skyld skal NaturErhvervstyrelsen bekræfte, at ikke-målsatte vandløbbeliggende i marsken ikke vil fremgå af det endelige kompensationskort”.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2