By- og Boligudvalget 2011-12
B 24
Offentligt
1089616_0001.png
1089616_0002.png
MINISTERIET FORBY, BOLIGOG
LANDDISTRIKTER
Dato:Sagsnr.: 2012-91
.ui.
By og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og Ianddistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 9 (BYB B 24).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lars Dohn (EL).Spørgsmål nr. 9:“Vil ministeren redegøre for, om ministeren i gennemgangen af Iejelovgivningen her i foråret, er villig tilat se på, om der er tilfælde, hvor der er behov for skærpede sanktionsmuligheder, f.eks.ide tilfældehvor private udlejere ikke efterkommer huslejenævnets afgørelser? Og vil ministeren i forlængelseheraf oplyse, om ministeren er indstillet på at øge huslejenævnets muligheder for at give påbud?”
Svar:Lejelovens§113 a-1 13 b indeholder den mest vidtgående sanktion over for ejere, der ikke følgerlejelovgivningens regler, nemlig frakendelse af retten til at administrere egne udlejningsejendomme ogtil at bestemme, hvem der skal administrere dem.Reglerne blev skærpet med virkning fra den 1. juni 2005 bl.a. med henblik på at sikre, at afgørelser frahuslejenævn følges. Skærpelsen gav to nye muligheder for frakendelse. For det første ved udlejerensmanglende efterlevelse af 3 eller flere endelige huslejenævnsatgørelser inden for 2 år. For det andetnår Grundejernes Investeringsfond 3 eller flere gange inden for 10 år har påbegyndttvangsgennemførelse af vedligeholdelsesarbejder påbudt af huslejenævn.Grundejernes Investeringsfond har ved udgangen af 2011 registreret 219 ejere, der ikke har efterleveten endelig huslejenævnsafgørelse. Heraf er 186 registreret én gang, 21 er registret 2 gange, mens 12er registreret 3 eller flere gange.Tilsvarende er 91 ejere registreret for, at Grundejernes lnvesteringsfond én eller flere gange inden for10 år har gennemført arbejder på ejendommen. Heraf er 76 registreret én gang, 9 er registreret 2gange, mens 6 er registreret 3 eller flere gange.Fra juni 2005 til og med udgangen at 2011 har Grundejernes Investeringsfond foretaget i alt 825registreringer. 40 ejere er registreret 3 eller flere gange siden ordningens start 1. juni 2005.Fonden har registreret 31 anmeldelser til anklagemyndigheden om frakendelse at retten til atadministrere egne ejendomme efter lejelovens§113 a 113 b
Gammel Mønt 4
1117 København K. T +45 33 92 29 00• E [email protected] www.mbbl.dk
Der er afsagt 5 domme om frakendelse, hvoraf den ene dom er anket og verserer ved Landsretten.Tallene tyder på, at ordningen virker som tilsigtet i forhold til efterlevelse af huslejenævnsafgørelser.Jeg ser således ikke aktuelt noget behov for at stramme reglerne yderligere.Jeg kan oplyse, at der i organisationernes enighedsliste indgår et forslag om at udvidehuslejenævnets kompetence til at give en udlejer påbud om at afhjælpe vedligeholdelsesmangler til atgælde alle private udlejningsejendomme i såvel regulerede som uregulerede kommuner. Forslagetindebærer, at Grundejernes Investeringsfond får mulighed for i alle kommuner at gennemførearbejderne for udlejerens regning, hvis udlejeren ikke gennemfører arbejderne inden for den frist, somhuslejenævnet har sat.Huslejenævnet har i uregulerede ejendomme ikke på tilsvarende måde som for reguleredeejendomme kompetence til at pålægge udlejeren at udføre arbejderne inden for en fastsat tidsf rist,hvilket indebærer, at Grundejernes Investeringsfond heller ikke kan tvangsgennemføre de pålagtearbejder, hvis udlejer ikke overholder den af huslejenævnet fastsatte frist.Forslaget indebærer, at huslejenævnet får kompetence til på lejerens begæring at pålægge udlejerenat opfylde sine forpligtelser til renholdelse, vedligeholdelse og fornyelse også i uregulerede kommunerog i ejendomme, hvor mere end 80 procent af ejendommens areal den 1. januar 1980 anvendtes tilandet end beboelse, og at Grundejernes Investeringsfond, ligeledes på en lejers begæring, kantvangsgennemføre arbejderne, hvis udlejer ikke overholder den frist, huslejenævnet har fastsat.Samtidig ligestilles lejerne i de pågældende ejendomme med lejere i ejendomme, omfattet afboligreguleringslovens regler.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen
2af 2Gammel Mønt 4. 1117 Købehavn K• T +45 33 9229 00- E [email protected]• www.mbbl.dk