Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del
Offentligt
1112521_0001.png
1112521_0002.png
30. april 2012Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 200 stillet af folketingsmedlem Pernille Skipper,EL.Spørgsmål nr. 200:Befinder Danmark sig i kraft af sit internationale engagement i bl.a. Afghanistan i en sådansituation, at forsvarslovens paragraf 17 kan anvendes til at træffe de i paragraffen nævnteforanstaltninger?Svar:Der lægges i besvarelsen til grund, at spørgeren særligt sigter til forsvarslovens § 17, stk. 1.Jeg kan på den baggrund henvise til tidligere forsvarsminister, Søren Gades, besvarelse afforsvarsudvalgsspørgsmål nr. 32 af 15. januar 2009 samt spørgsmål nr. 60 af 16. februar2009, som begge gengives herunder:
”Spørgsmål nr. 32:Mener ministeren, at Danmark i øjeblikket er i krig, og at denne situation kan begrunde an-vendelse af § 17 i forsvarsloven til evt. aflytninger uden retskendelse?Svar:Begrebet krig anvendes typisk ikke i den folkeretlige terminologi, som Danmark og de flesteøvrige lande anvender om nutidens militære operationer. I stedet tales om, hvorvidt statendeltager eller er part i en væbnet konflikt, herunder om konflikten er international eller ikke-international. Den nærmere vurdering heraf afhænger af en række konkrete forhold.Det er regeringens opfattelse, at Danmark i Afghanistan deltager i en ikke-internationalvæbnet konflikt, som defineret i Artikel 1 i Tillægsprotokol II af 18. juni 1977 til Genève-konventionerne af 12. august 1949 vedrørende beskyttelsen af ofre i ikke-internationalevæbnede konflikter. I konflikten deltager på den ene side den legitime afghanske regeringog dens internationale allierede, herunder Danmark, og på den anden side en eller flerefjendtlige organiserede væbnede grupper.Jeg finder ikke, at der inden for rammerne af en besvarelse af spørgsmål stillet af Folketin-gets Forsvarsudvalg kan gives oplysninger om anvendelsen af forsvarslovens § 17, herunderi den konkrete situation.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Oplysninger af den omhandlede karakter giver regeringen, såfremt det måtte være aktuelt,alene til Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne, der af et meget bredtflertal i Folketinget er nedsat ved lov nr. 378 af 6. juli 1988. Udvalget orienteres blandt an-det af regeringen om omstændigheder af sikkerhedsmæssig karakter eller vedrørende uden-rigspolitiske spørgsmål, som er af betydning for efterretningstjenesternes virksomhed.”og
”Spørgsmål nr. 60:I forlængelse af svar på spørgsmål 32 ønskes det præciseret, om Danmarks deltagelse i en”ikke-international væbnet konflikt” gør det muligt at anvende § 17 i forsvarsloven.Svar:Bestemmelsen i forsvarslovens § 17, stk. 1, nr. 1, har følgende ordlyd:”§17.Under krig eller andre ekstraordinære forhold kan forsvarsministeren1)uden retskendelse træffe foranstaltninger som omhandlet i grundlovens § 72 over fortelefonsamtaler, postforsendelser og anden kommunikation,”.Der findes ikke i forsvarsloven eller forarbejderne hertil en klar og entydig definition af be-greberne ”krig” og ”ekstraordinære forhold”. Mere generelt kan det imidlertid antages, atforsvarslovens § 17, stk. 1, nr. 1, vil kunne finde anvendelse under forhold, hvor statenshandlefrihed og sikkerhed er truet.Det må således bero på en konkret vurdering, hvorvidt der i forbindelse med Danmarks del-tagelse i en ikke-international væbnet konflikt foreligger sådanne særlige forhold, at hensy-net til statens handlefrihed og sikkerhed medfører, at regeringen i henhold til § 17, stk. 1,nr. 1, i forsvarsloven vil være beføjet til at iværksætte de heri beskrevne tiltag.Oplysninger af den omhandlede karakter giver regeringen, såfremt det måtte være aktuelt,alene til Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne, der af et meget bredtflertal i Folketinget er nedsat ved lov nr. 378 af 6. juli 1988. Udvalget orienteres blandt an-det af regeringen om omstændigheder af sikkerhedsmæssig karakter eller vedrørende uden-rigspolitiske spørgsmål, som er af betydning for efterretningstjenesternes virksomhed.”
Side 2/2