By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del
Offentligt
1081361_0001.png
1081361_0002.png
MINISTERIET FOR
BY, BOLIGOGLANDDISTRIKTER
DepartementetGammel Mønt 41117 København KTlf.33 92 29 00E-mail [email protected]
www.mbbl.dk
17 FEB, 2012Besvarelse af spørgsmål 24 alm. del stilletatBy- og Boligudvalget den 12.december 2011 efter ønske fra Benedikte Kiær (KF).Spørgsmål:Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Alice Broer-Hansen,jf.BYB alm.del bilag 29.
J.nr. 2012-16
Svar:Jeg har ikke mulighed for at udtale mig i forhold til Alice Broer-Hansens konkrete sag. Sagen er af et betydeligt omfang, og jeg har ikke mulighed for at vurderede nærmere omstændigheder. Jeg kan endvidere forstå, at sagen har væretbehandlet ved domstolene, og at sagen eventuelt skal behandles af Højesteret.De stillede spørgsmål vedrører endvidere lovgivning, der involverer en rækkeandre ministerier end mit eget.For så vidt angår de stillede spørgsmål om kloakforholdene, har jeg forelagtspørgsmålene for Miljøministeriet. Ministeriet oplyser følgende, som jeg henholder mig til:“Naturstyrelsen kaniden forbindelse oplyse, at håndtering af spildevand er enkommunal opgave, og at prioriteringen at, hvilke kloaksystemer der skal renoveres, foregår i kommunerne, som også skal sikre, at kloaknettet vedligeholdes ogfungerer forsvarligt.Med vandsektorloven i 2009 blev myndighedsudøvelse og drift på vandområdetadskilt, hvorefter myndighedsudøvelsen varetages af kommunalbestyrelsen,som udarbejder en spildevandsplan og fører tilsyn med spildevandsforsyningerne. Spildevandsforsyningerne varetager driften at kloaknettet.Naturstyrelsen har ikke mulighed for at bedømme den konkrete sag, men kankonstatere, at den er behandletibåde byret og landsret”.For så vidt angår de stillede spørgsmål om det statslige tilsyn med kommunerne, har jeg forelagt spørgsmålene for økonomi- og Indenrigsministeriet. Ministeriet oplyser følgende, som jeg henholder mig til:
“Tilsynet med kommunerne varetages af statsforvaltningen i den region, hvorikommunen er beliggende.Statsforvaltningens tilsyn er et retligt tilsyn. Statsforvaltningen fører tilsyn med,at kommunerne overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentligemyndigheder, herunder kommunale forskrifter, der er udstedt i medfør af dennelovgivning. Lovgivningen, der gælder for både offentlige myndigheder og private, er således ikke omfattet af statsforvaltningens tilsyn.Statsforvaltningen kan ikke tage stilling til, om kommunernes dispositioner errimelige eller hensigtsmæssige, eller til spørgsmål om skønsudøvelse, så længe skønnet udøves inden for de rammer, der er fastsat i lovgivningen. Statsforvaltningen kan endvidere ikke tage stilling til, om kommunerne overholder principperne for god forvaltningsskik.Statsforvaltningen fører endvidere ikke tilsyn i det omfang særlige klage- ellertilsynsmyndigheder kan tage stilling til den pågældende sag.Der henvises til§47 og 48 i lov om kommunernes styrelse (lovbekendtgørelsenr. 1440 af 1. november2010 med senere ændringer).økonomi- og Indenrigsministeriet er i almindelighed ikke klageinstans over forstatsforvaltningerne. Ministeriet kan af egen drift tage spørgsmål om lovligheden af kommunale dispositioner eller undladelser, som statsforvaltningen harudtalt sig om, op til behandling, når ministeriet skønner, at sagen er af principieleller generel betydning eller har alvorlig karakter. Tilsvarende gælder, hvisstatsforvaltningen har besluttet ikke at tage spørgsmål om lovligheden af kommunale dispositioner eller undladelser op til behandling. Der henvises til§53,stk. 1, i lov om kommunernes styrelse (lovbekendtgørelse nr. 1440 at 1. november 2010 med senere ændringer).”For så vidt angår spørgsmålet om tilstandsrapport bemærkes, at sælgersåfremt denne vælger at anvende huseftersynsordningen ved salg at en fastejendom efter§2 i lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse at fast ejendom kan frigøre sig fra sit almindelige mangelsansvar ved at præsentere køberfor en tilstandsrapport og et tilbud om ejerskifteforsikring.
Tilstandsrapporten indeholder en beskrivelse at de fysiske fejl og mangler vedejendommens bygninger, som en beskikket bygningssagkyndig kan opdage veden visuel besigtigelse af bygningerne forud for et salg. Tilstandsrapporten indeholder ikke oplysning om forhold, der falder uden for selve bygningen.
Med venlig hilsen
‘Carsten Hansen
2