Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 75
Offentligt
927176_0001.png
927176_0002.png
J.nr. 2010-311-0054Dato: 3. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 75 – forslag til lov om ændring af ligningsloven og for-skellige andre love (Indberetning af indtægter fra sommer-husudlejning kombineret med forhøjet bundfradrag, ophæ-velse af fradrag for tobaksudgifter m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 2 af 26. november2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Klaus Hækkerup(S).
Troels Lund Poulsen/Søren Schou

Spørgsmål 2:

Med lovforslaget ændres beskatningsreglerne for persongrupper, der ifølge anden lovgiv-ning, har eller har haft bopælspligt og er lovgivningsmæssigt forhindret i at overtage hel-årsboligen. I bemærkningerne anføres tillige, at en bopælspligt, der er baseret på en aftale,kontrakt eller lignende, ikke er omfattet af de tilsvarende regler.Såfremt det tillige er aftalt, og der heller ikke i praksis gennemføres overdragelse af helårs-boligen, hvorfor skal en tilsvarende regel da ikke være gældende for andre persongrupperf.eks. pedeller, der har ansættelse med bopælspligt?

Svar:

Allerede efter de gældende regler kan værdiansættelse af fri bolig for almindeligt ansattenedsættes, hvor den ansatte er omfattet af en bopælspligt.Almindeligt ansatte, der får stillet en fri bolig til rådighed, er skattepligtige af markedslejenaf den fri bolig. Ved værdiansættelsen af markedslejen af den fri bolig bliver der dog tagethensyn til en eventuel bopæls- eller fraflytningspligt. SKAT har udstedt en anvisning medvejledende satser for, hvad der skal forstås ved markedslejen. De vejledende satser for mar-kedslejen er fastsat ud fra objektive kriterier så som boligens areal, antallet af toiletter ogbadefaciliteter, om der er indlagt centralvarme m.v. Hvis den ansatte på grund af sit arbejdehar pligt til at bebo en bestemt bolig og fraflytte den ved ansættelsesforholdets ophør, ned-sættes markedslejen med 30 pct. Det kan f.eks. være relevant for pedeller, viceværter, præ-ster, skovridere og lignende ansatte, der har en tjenestebolig.
Side 2