Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
L 37
Offentligt
921813_0001.png
921813_0002.png
Dato:J.nr.:
25. november 201010/28640
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 4

ad L 37. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Astrid Krag (SF).

Spørgsmål nr. 4:

”Hvilke

meningsfulde uddannelses- og opkvalificeringstilbud til uledsagede mindre-årige udlændinge har kommunerne mulighed for at give, når de med sikkerhed ved,at de mindreårige udvises når de fylder 18?”

Svar:

Som det fremgår af lovforslagets afsnit 3.2.2.1, har en uledsaget udlænding under 18 år, dermeddeles opholdstilladelse efter den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 9 c,stk. 3, en række muligheder for at modtage hjælp og støtte, herunder tilbud om skolegang ogkurser, under opholdet i Danmark.Uledsagede mindreårige har adgang til de almindelige uddannelsestilbud i form af skolegangeller ungdomsuddannelse m.v., der gælder for alle i Danmark i denne aldersklasse.En kommune kan endvidere vælge at tilbyde en uledsaget mindreårig udlænding et integra-tionsprogram.Kommunalbestyrelsen har i den forbindelse mulighed for – afhængig af den enkeltes bag-grund og kompetencer m.v. – at tilrettelægge tilbuddene sådan, at udlændingen opnår debedst mulige forudsætninger for at kunne klare sig ved en tilbagevenden til hjemlandet efterudløbet af opholdstilladelsen.Efter min opfattelse er det således muligt inden for rammerne af de eksisterende tilbud – iskole- og ungdomsuddannelsesregi eller efter integrationsloven – at lave målrettede tilbudmed henblik på at forberede udlændingens tilbagevenden og reintegration i hjemlandetbedst muligt.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Det må naturligvis bero på den enkelte udlændings forudsætninger, hvilket tilbud der er detmest hensigtsmæssige.I nogle tilfælde vil undervisning i folkeskole m.v. være det mest hensigtsmæssige tilbud, så-ledes at udlændingens uddannelsesmæssige kompetencer styrkes under opholdet i Dan-mark for på den måde at bibringe udlændingen et godt udgangspunkt for genetablering ihjemlandet ved en tilbagevenden. I andre tilfælde vil beskæftigelsesrettede tilbud efter inte-grationsloven, f.eks. opkvalificerende kurser, kunne bidrage til at give udlændingen et for-sørgelsesgrundlag i hjemlandet og dermed et godt grundlag for en tilbagevenden.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk