Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
L 18
Offentligt
911529_0001.png
911529_0002.png
Dato:J.nr.:
6. november 201010/08914
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 1

ad L 18. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Meta Fuglsang.

Spørgsmål nr. 1:

”Af bemærkningernes punkt 3.4, side 9, fremgår det, at en gruppe visumansøgere vil få af-slag efter de nye regler. Ministeren bedes redegøre for, hvilke ansøgere der er tale om.”

Svar:

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, afsnit 3.4., har indførelsen af ordningenom økonomisk sikkerhedsstillelse betydet en vis lempelse af muligheden for at opnå visum tilDanmark i forbindelse med familiebesøg, således at der kan opnås visum i tilfælde, hvor derellers ville blive givet afslag, hvis den herboende reference er villig til at stille en økonomisksikkerhed.Ophører ordningen om økonomisk sikkerhedsstillelse som foreslået, vil der ikke være dennemulighed for at opnå visum til Danmark.Reglerne om økonomisk sikkerhedsstillelse anvendes i forbindelse med visumansøgninger,hvor ansøgeren er omfattet af immigrationslandegruppen og ikke hører til den herboende re-ferences allernærmeste familie. Reglerne vil f.eks. finde anvendelse ved ansøgninger fravoksne børn og disses ægtefæller, søskende og disses ægtefæller, stedforældre, nevøer,niecer, børnebørn, kærester, venner, sponsorbørn m.v.En afskaffelse af muligheden for økonomisk sikkerhedsstillelse vil betyde en vis stramning afpraksis for sager vedrørende disse persongrupper. Efter den nuværende praksis kan dissepersongrupper meddeles visum på trods af en vis immigrationsrisiko, hvis den herboendereference stiller økonomisk sikkerhed. Hvis det ikke længere er muligt at betinge visumud-stedelse af økonomisk sikkerhedsstillelse, vil det betyde, at der i disse sager vil skulle givesafslag.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
For at sikre, at en ophævelse af ordningen om økonomisk sikkerhedsstillelse ikke vil udgøreen uforholdsmæssig stramning af visumpraksis, vil der, som det fremgår af bemærkningernetil lovforslaget, i forbindelse med den konkrete vurdering af visumansøgningen i højere gradend i dag blive lagt vægt på, hvilken form for længevarende ophold der konkret er risiko for,at ansøgeren vil søge.Vurderes det således, at immigrationsrisikoen relaterer sig til en form for opholdstilladelse,der er undtaget fra karensreglerne, vil der eventuelt kunne meddeles visum. Dette kan f.eks.være tilfældet, hvis der er tale om et besøg hos en kæreste, og risikoen alene vurderes atbestå i en mulighed for, at ansøgeren vil indgå ægteskab med referencen for derefter at an-søge om ægtefællesammenføring.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk