Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
L 17 Bilag 5
Offentligt
928857_0001.png
928857_0002.png
928857_0003.png
928857_0004.png
Betænkning afgivet af Kommunaludvalget den 2. december 2010
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet samt lov om kommunale og regionale valg(Valgret til og valgbarhed for EU-diplomater m.v.)[af indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 6. oktober 2010 og var til 1.behandling den 5. november 2010. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Kommunaludvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og indenrigs- og sundhedsministeren sendteden 26. august 2010 dette udkast til udvalget, jf. (2009-10)KOU alm. del – bilag 118. Den 7. oktober 2010 sendte inden-rigs- og sundhedsministeren de indkomne høringssvar og etnotat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 4 spørgsmål til indenrigs- og sund-hedsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besva-ret.Et af udvalgets spørgsmål til indenrigs- og sundhedsmini-steren og dennes svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænk-ningen.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af DF) ind-stiller lovforslaget tilvedtagelse uændret.Etmindretali udvalget (DF) indstiller lovforslaget tilfor-kastelse.Dansk Folkeparti kan ikke støtte det fremsatte lovforslag,da det bør være danske statsborgere, der kan stemme ved dan-ske valg. Da lovforslaget ikke er blevet opdelt på dels kom-munalvalg og dels EU-valg, indstiller Dansk Folkepartilovforslaget til forkastelse.Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit,Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænk-ningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen.
Sophie Løhde (V) Erling Bonnesen (V) Hans Christian Thoning (V) Per Bisgaard (V) Flemming Damgaard Larsen (V) HansKristian Skibby (DF)fmd.Henrik Brodersen (DF) Rasmus Jarlov (KF)nfmd.Jørgen S. Lundsgaard (KF) Rasmus Prehn (S)Maja Panduro (S) Thomas Jensen (S) Lennart Damsbo-Andersen (S) Meta Fuglsang (SF) Karl H. Bornhøft (SF) Johs. Poulsen(RV) Line Barfod (EL)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikkemedlemmer i udvalget.
DocIDJournalnummer
2
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldisflokkurin (TF)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 17Bilagsnr.1234TitelHøringssvar og høringsnotat, fra indenrigs- og sundhedsministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetUdkast til betænkning2. udkast til betænkning
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 17Spm.nr.1TitelSpm. om, hvor mange EU-diplomater der med lovændringen får valgret og opnårvalgbarhed til valg til kommunalbestyrelser og regionsråd, til indenrigs- og sund-hedsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om en uddybning af lovforslagets bemærkninger, til indenrigs- og sund-hedsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt diplomater med immunitet vil kunne stilles til ansvar, såfremtde foretager ulovligheder, til indenrigs- og sundhedsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om antallet af diplomater inklusive husstandsmedlemmer, der forventes atopnå valgret og valgbarhed i hver af de 3 kommuner, der har flest diplomaterm.v. med bopæl i kommunen, og det tilsvarende antal i Region Hovedstanden,til indenrigs- og sundhedsministeren, og ministerens svar herpå
23
4
4
Bilag 2Et af udvalgets spørgsmål til indenrigs- og sundhedsministerens og dennes svar herpåSpørgsmålet og indenrigs- og sundhedsministerens svar herpå er optrykt efter ønske fra ELSpørgsmål 2:Ministeren bedes uddybe lovforslagets bemærkninger om, at også andre forhold end det at man er dømt,kan føre til fratagelse af valgbarhed, herunder hvilke forhold det kan være, og om der vil komme en nærmerevejledning om dette.Svar:Som anført i bemærkningerne til lovforslaget, vil der ud over de forhold, som efter valglovgivningen vilkunne føre til tab af valgbarhed, efter omstændighederne kunne være andre forhold, der bevirker at hvervetsom medlem af kommunale og regionale råd eller Europa-Parlamentet ikke længere vil være foreneligt medden pågældendes status som udsendt diplomat eller medarbejder ved en herværende udenlandsk repræsen-tation eller international organisation i Danmark m.v. eller som medfølgende familiemedlem der tilhørerhusstanden.Spørgsmålet har været forelagt Udenrigsministeriet til udtalelse.Det er Udenrigsministeriets vurdering, jf. lovforslagets § 42, stk. 1, at det forhold, at man er diplomat ellerandet udsendt personale ved herværende ambassader og internationale organisationer, i henhold til bestem-melserne i Wienerkonventionen om diplomatiske forbindelser og de respektive værtskabsaftaler ikke vilvære foreneligt med hvervet som medlem af et kommunalt eller regionalt råd eller medlem af Europa-Parlamentet i modtagerstaten. Ovenstående gælder også husstandsmedlemmer.Udenrigsministeriet har endvidere bemærket, at skulle en person med ovennævnte status blive valgt, vilpågældende utvivlsomt af sit udenrigsministerium/sin organisation blive pålagt at udtræde af tjenesten/søgeorlov.Udenrigsministeriet har endelig bemærket, at i det tilfælde, at en person mod forventning ikke skulle blivepålagt af sit udenrigsministerium/sin organisation at udtræde af tjenesten/søge orlov, ville den pågældendeikke fortsat kunne være registreret i Protokollen (med de deraf afledte rettigheder), men måtte i givet faldsøge om sædvanlig opholdstilladelse i Danmark på andet grundlag. Et medlem af husstanden, som blivervalgt, vil ligeledes ikke fortsat kunne være registreret i Protokollen.Jeg kan henholde mig til Udenrigsministeriets udtalelse.