Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 115 Bilag 4
Offentligt
969797_0001.png
969797_0002.png
969797_0003.png
Betænkning afgivet af Miljø- og Planlægningsudvalget den 01. marts 2011
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om kemiske stoffer og produkter og forskelligeandre love(Implementering af rammedirektivet om bæredygtig anvendelse af pesticider og ændringer som følge afplantebeskyttelsesmiddelforordningen og klassificeringsforordningen)[af miljøministeren (Karen Ellemann)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget. Enhedsli-stens medlem af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 1.Miljøministeren har stillet ændringsforslag nr. 2.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 27. januar 2011 og var til 1.behandling den 4. februar 2011. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Miljø- og Planlægningsud-valget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og miljøministeren sendte den 11. august 2010dette udkast til udvalget, jf. folketingsåret 2009-10, MPU alm.del – bilag 685. Den 27. januar 2011 sendte miljøministerende indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 4 spørgsmål til miljøministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Siumut, Tjóðveldiog Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningensafgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger ellerpolitiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller etmindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretalved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkninger
ÆndringsforslagTil § 1Af etmindretal(EL), tiltrådtaf<>1)I denunder nr. 42foreslåede affattelse af§ 38 audgår »,dog ikke på landbrugsarealer og andre arealer med jordbrugs-mæssige formål samt i private haver«.[Udvidelse af ministerens bemyndigelse til også at omfattefastsættelse af regler om begrænsning i eller forbud mod an-vendelse af bekæmpelsesmidler på landbrugsarealer, andrearealer med jordbrugsmæssige formål og i private haver]Afmiljøministeren,tiltrådtaf <>2)Nr. 42affattes således:»42.§ 38 aaffattes således:
DocIDJournalnummer
2
»§ 38 a.Miljøministeren kan med henblik på at nedsætteden samlede belastning af bekæmpelsesmidler, herunder be-lastningen af sundhed, miljø og natur, fastsætte regler ombegrænsning i eller forbud mod anvendelse af bekæmpelses-midler på bestemte arealer, dog ikke arealer til jordbrugsmæs-sige formål.««[Udvidelse af ministerens bemyndigelse med henblik på atnedsætte belastningen af bekæmpelsesmidler på bestemtearealer]BemærkningerTil nr. 1Ændringsforslaget udvider ministerens bemyndigelse til,udover den påtænkte regulering for at imødekomme ramme-direktivet, at kunne fastsætte regler om begrænsning i ellerforbud mod anvendelsen af bekæmpelsesmidler på blandt an-det landbrugsarealer, andre arealer med jordbrugsmæssigværdi og i private haver.Bemyndigelsen kan tænkes anvendt til at fastsætte nærme-re regler om begrænsning i eller forbud mod anvendelsen afbekæmpelsesmidler på f.eks. landbrugsarealer eller i privatehaver, hvor der foreligger en sundhedsmæssig begrundelseherfor.En udmøntning af bemyndigelsen i form af generelle reglerom begrænsning i eller forbud mod anvendelse af i første om-
gang plantebeskyttelsesmidler forudsætter, at sådanne reglerikke er i strid med EU-retten. Det bemærkes i den forbindelse,at et generelt forbud mod anvendelse af plantebeskyttelses-midler i f.eks. private haver vil være i strid hermed.Der vil i forbindelse med udarbejdelsen af de nærmere reg-ler skulle tages højde for, i hvilket omfang disse kan være afekspropriativ karakter. Dette vil blive afklaret ved en eventuelkonkret udmøntning af nærværende bemyndigelsesbestem-melse.Til nr. 2Formålet med forslaget til en ændret bemyndigelsesbe-stemmelse vedrørende muligheden for miljøministeren for atfastsætte regler om en mindre miljøbelastning af bekæmpel-sesmidler på bestemte arealer er at udvide beskyttelseshensy-net fra at omfatte sundhedsmæssige hensyn til også atomhandle hensyn til miljø og natur. Området for bestemmel-sen er de bestemte arealer, der fremgår af artikel 12 i ramme-direktivet, suppleret med blandt andet de arealer, der eromfattet af den gældende § 38 a. Der henvises til de særligebemærkninger til lovforslagets § 1, nr. 42, der også gælder forden nyaffattede bestemmelse. Den nærmere udmøntning afbemyndigelsesbestemmelsen vil skulle ske under hensynta-gen til de EU-retlige forpligtelser på dette område. Arealer tiljordbrugsmæssige formål er undtaget fra bestemmelsens an-vendelsesområde.
Peter Juel Jensen (V)nfmd.Eyvind Vesselbo (V) Erling Bonnesen (V) Birgitte Josefsen (V) Hans Christian Thoning (V) JørnDohrmann (DF) Liselott Blixt (DF) Carina Christensen (KF) Tage Leegaard (KF) Torben Hansen (S) Mette Gjerskov (S)Flemming Møller Mortensen (S) Trine Mach (SF) Steen Gade (SF)fmd.Johs. Poulsen (RV) Per Clausen (EL) Juliane Henningsen(IA)Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 115Bilagsnr.12TitelHøringssvar og høringsnotat, fra miljøministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget.
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 115Spm.nr.1TitelSpm., om ministeren – som teknisk bistand – vil udarbejde ændringsforslag, dersikrer, at bemyndighedsbestemmelsen om begrænsning i eller forbud mod an-vendelsen af bekæmpelsesmidler på bestemte arealer udvides til også at omfattelandbrugsarealer og andre arealer med jordbrugsmæssige formål samt privatehaver, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om reduktion i anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler ifølge lovforslagetskal indgå i de nationale handlingsplaner, til miljøministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvordan lovforslaget, eventuelt i sammenhæng med anden regulering,sikrer beskyttelsen af vandløb og Natura 2000-arealer, til miljøministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, hvordan understregningen i høringsnotatet af, at sprøjtning i privatehaver spiller en begrænset rolle for forureningen med pesticider, kan stemmeoverens med ministerens påstande om, at fundet af aktivstoffer fra RoundUp ikkenødvendigvis stammer fra landbrugets brug af dette stof, jf. L 115 – bilag 1, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4