Indfødsretsudvalget 2010-11 (1. samling)
B 60
Offentligt
973713_0001.png
973713_0002.png
Dato:J.nr.:
23. marts 20112011/300-8
Folketingets IndfødsretsudvalgChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål

nr. 5. Spørgsmålet er stillet af Folketingets Indfødsretsudvalg den 17. februar

2011 efter ønske fra Søren Krarup (DF) m.fl., jf. B 60.

Spørgsmål nr. 5:

”Ministeren bedes redegøre for, om FN-konventionen fra 1961 om begrænsning afstatsløshed, som Danmark specifikt har tilsluttet sig, specifikt nævner, at Danmark(og de øvrige undertegnende lande) har pligt til at tildele statsborgerskab til kriminel-le statsløse og ikke blot tildele statsborgerskab til statsløse.”

Svar:

Integrationsministeriet kan oplyse, at det af artikel 1 i FN’s konvention af 30. august1961 om begrænsning af statsløshed følger, at en kontraherende stat skal givestatsborgerret til personer, der er født på dens territorium, og som ellers ville blivestatsløse.Konventionen foreskriver, at statsborgerret skal gives enten ved fødsel i henhold tillov eller efter ansøgning. Det følger af artikel 1, stk. 2, at en kontraherende stat kangøre meddelelse af statsborgerret afhængig af en eller flere opregnede betingelser.Konventionen er i dansk ret gennemført, således at statsborgerskab gives efter an-søgning.Det fremgår af konventionens artikel 1, stk. 2, at en kontraherende stat kan gøremeddelelse af statsborgerret afhængig af en eller flere opregnede betingelser, her-under at den pågældende altid har været statsløs, at ansøgning indgives senest iforbindelse med 18-års alderen og ophørende tidligst med 21-års alderen, at den
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
pågældende har haft fast bopæl i en nærmere fastsat periode, der dog højst måvære 5 år umiddelbart forud for ansøgningens indgivelse eller 10 år i alt, og at denpågældende ikke er fundet skyldig i en forbrydelse mod statens sikkerhed eller eridømt en fængselsstraf på 5 år eller derover for en strafbar handling.Det følger således særligt af konventionens artikel 1, stk. 2, litra c, at der som enbetingelse for meddelelse af statsborgerret kan stilles krav om, at den pågældendeikke må være fundet skyldig i nogen forbrydelse mod statens sikkerhed eller væreblevet idømt fængselsstraf på fem år eller derover for en strafbar handling.Som forbrydelser mod statens sikkerhed forstås forhold omfattet af straffelovenskapitel 12 og 13 om forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed samtforbrydelser mod statsforfatningen og de øverste statsmyndigheder m.v. Der er taleom forbrydelser, som normalt forbindes med terrorhandlinger.
Med venlig hilsen
Søren Pind