Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
913725_0001.png
913725_0002.png
913725_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
11. november 2010Politikontoret2010-150-1932LBN43786
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 24 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 24 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere artiklen "Politiet pumper sta-tistikker" i Jyllandsposten den 7.10.2010.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Som led i den løbende ressource-, aktivitets- og målsty-ring følges der op på politikredsenes opgavevaretagelse ogaktivitetsniveau.På baggrund af opfølgningen foretages der i nødvendigt om-fang en løbende justering af prioriteringen af opgavevareta-gelsen, så fokus rettes mod de opgaveområder, hvor de opnå-ede resultater indikerer, at der er grundlag for at styrke denpolitimæssige indsats. Endvidere kan det være nødvendigt atændre prioriteringerne, når der sker forandringer i trusselsbil-ledet og kriminalitetssituationen.Som led i den løbende opfølgning har der i 2009 og 2010kunnet konstateres en tilfredsstillende udvikling på en langrække områder.Effektiviteten i beredskaberne er således øget, hvilket bl.a.kan ses på de forbedrede responstider. Herudover er patrulje-indsatsen steget, og der patruljeres mere målrettet og fore-byggende. Der er endvidere etableret en massiv og bredspek-tret indsats mod bekæmpelsen af den organiserede kriminali-tet, herunder rocker- og bandekriminalitet. Dette kan bl.a. sesi form af flere fængslede rocker- og bandemedlemmer.Samtidig har udviklingen i den borgervendte kriminalitet væ-ret mindre tilfredsstillende – eksempelvis udviklingen i antal-let af indbrud i privat beboelse.

2.

Rigspolitiet har på den baggrund iværksat en række initia-tiver, der skal vende denne utilfredsstillende udvikling.I den forbindelse er der bl.a. fastsat specifikke målkrav i poli-tidirektørernes resultatlønskontrakter for 2010, der skal med-virke til, at der sættes øget fokus på bekæmpelsen og opkla-ringen af indbrud i beboelse.Der er udarbejdet en såkaldt indbrudspakke, hvor politiet i ettæt samarbejde med andre myndigheder, virksomheder ogborgerne har iværksat en bredspektret indsats, der er rettet2
mod at styrke forebyggelsen, bekæmpelsen og opklaringen afindbrudskriminalitet.For yderligere at styrke politikredsenes prioritering af opkla-ringen af særligt den borgervendte kriminalitet blev kredseneultimo juni 2010 anmodet om at udarbejde kredsspecifikkehandlingsplaner med konkrete initiativer, der skal understøt-te, at der sker en reel forøgelse i antallet af sigtelser om over-trædelser af straffeloven.Rigspolitiet kan oplyse, at de seneste nøgletalsopgørelser for3. kvartal 2010 viser, at indbrudspakken og de meget målret-tede indsatser, der sker i de enkelte politikredse, ser ud til atgive konkrete og synlige resultater. Der bliver således an-meldt færre indbrud i beboelse, og politiet sigter forholds-mæssigt flere for begåede indbrud. Samtidig kan det konsta-teres, at antallet af straffelovsanmeldelser generelt er faldet.”Som det fremgår af udtalelsen, gennemgår politikredsene en løbende res-source-, aktivitets- og målstyring, hvor det bl.a. vurderes, om politikred-senes aktiviteter er udtryk for den rette prioritering.Det vil i den forbindelse naturligt indgå i vurderingen, om politikredsenei tilstrækkelig grad prioriterer de opgaver, som i bl.a. den gældende fle-rårsaftale for politiet og anklagemyndigheden er udpeget som særligt pri-oriterede indsatsområder, eller som medvirker til at fremme opfyldelsenaf de mål, der er fastlagt for politiets virksomhed.I forhold til opgørelse og registrering af sigtelser har Rigspolitiet oplyst,at der ikke i forbindelse med den gennemførte opprioritering af indsatsenmod den borgervendte kriminalitet er ændret på de hidtil gældende ret-ningslinjer for registrering af anmeldelser og sigtelser i politiets sagsbe-handlingssystem (POLSAS). Rigspolitiet er endvidere ikke bekendt med,at disse retningslinjer ikke skulle blive efterlevet i praksis.Det kan tilføjes, at politiindsatsen selvfølgelig skal være reel, og der skalikke nås et tal for tallets skyld. Det er dog samtidig en konsekvens af op-stilling af meget detaljerede mål, at politiet vil have betydelig fokus på deindsatsområder, der tjener til at fremme opfyldelsen af de opstillede mål,og i mindre grad på andre tiltag.
3