Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
911567_0001.png
911567_0002.png
911567_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. november 2010ØkonomikontoretRikke Ørum Petersen2010-0030-011516796
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 13 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Nonbo (V).
Lars Barfoed/John Vestergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 13 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra AnnelisePetersen vedrørende digital tinglysning, jf. REU alm. del - bi-lag 13.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet følgende udtalelsefra Domstolsstyrelsen, hvortil der henvises:”Tinglysningsretten har oplyst, at der før digitaliseringen varkrav om, at dokumenter, der blev anmeldt til tinglysning,blev vedlagt en genpart af originaldokumentet, således attinglysningskontoret efter tinglysning af originaldokumentetkunne opbevare genparten i den enkelte ejendoms aktmappe.I et mindre antal tilfælde kan det imidlertid igennem tidenvære forekommet, at en genpart er blevet lagt i en forkertejendoms aktmappe eller ved en fejl fjernet fra aktmappen.Den person, der er berettiget i henhold til det enkelte doku-ment, er dog i besiddelse af originaldokumentet, da det blevreturneret til anmelderen med tinglysningskontorets påteg-ning umiddelbart efter, at tinglysning havde fundet sted.Desuden vil ejeren af den enkelte ejendom normalt være i be-siddelse af en kopi af dokumentet.I forbindelse med digitaliseringen af tinglysningen blev akt-mapperne for hver enkelt ejendom skannet ind og gjort til-gængelige på hver enkelt ejendom i den digitale tingbog. Ihenhold til § 18 i lov nr. 539 af 8. juni 2006 om digital ting-lysning blev aktmapperne tilintetgjort, efter de var blevetgjort tilgængelige i den elektroniske akt.På grund af det meget store antal dokumenter (ca. 75 mio.A4-sider) var det i forbindelse med det lovforberedende ar-bejde forudsat, at der ikke skulle ske en gennemgang af elleroprydning i aktmappen i forbindelse med indscanningen. Deindscannede akter i den digitale tingbog indeholder derfor ik-ke flere eller færre genparter, end de fysiske aktmapper gjor-de før digitaliseringen.Der er således fortsat adgang til de samme dokumenter somfør digitaliseringen. Det forhold, at der på visse ejendommemangler indscannede genparter, kan som nævnt skyldes, atder på grund af en sagsbehandlerfejl før digitaliseringen ersket det, at genparterne i et mindre antal tilfælde er blevetlagt i en forkert ejendoms aktmappe eller ved en fejl fjernetfra aktmappen. Tinglysningsretten er derimod ikke bekendtmed tilfælde, hvor genparter ikke er blevet indscannet eller er2
blevet indscannet forkert på grund af fejl i forbindelse medindscanningen.Denne mulighed for fejl er fjernet i forbindelse med digitali-seringen af tinglysningen, hvor nye dokumenter automatiskbliver en del af den digitale tingbog i forbindelse med ting-lysningen.”
3