Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del
Offentligt
926445_0001.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af den 8. november 2010 stillet mig følgendespørgsmål 18 alm. del, stillet efter ønske fra Per Clausen, som jeg hermed skal be-svare.

Spørgsmål 18:

"Vil ministeren redegøre for, hvor stort et beløb fjernvarmeforbrugerne er blevet snydtfor på landsplan, hvis fjernvarmeværkerne uden for Midtjylland har taget den sammeoverpris, som en stikprøveundersøgelse har vist, der er taget der?"

Svar:

Energitilsynet afsluttede i 2010 en grundig gennemgang af varmevirksomhedernesbudgetter og regnskaber i Midtjylland. Omfanget af fejl var større end forventet. Demange fejl skyldes tilsyneladende mangel på viden om regnskabsreglerne efter var-meforsyningsloven, som afviger fra reglerne i årsregnskabsloven. Det skal bemær-kes, at varmesektoren er en hvile-i-sig-selv sektor med overvejende forbruger- ogkommunalt ejede værker. Sagen handler således om hvorvidt beløbene måtte op-kræves i de pågældende år og ikke om bevidst omgåelse af reglerne med henblik påegen vinding. Hvile-i-sig-selv reglerne ville have ført til, at priserne blev lavere på etsenere tidspunkt. Men for de pågældende år var varmeregningerne ikke korrekte.Energitilsynet har ved regnskabsgennemgangen i Midtjylland tilkendegivet, at derskulle tilbageføres i alt ca. 280 mio. kr. til forbrugerne. Der er ca. 178.000 forbrugs-steder i region Midtjylland, og ca. 775.000 i hele Danmark. Hvis beløbet fra RegionMidtjylland skulle overføres på landsplan, ville der være tale om ca. 1,2 mia. kr., somsamlet skulle tilbageføres til forbrugerne.Jeg har netop fremsat et lovforslag om ændring af forsyningslovene, som tilvejebrin-ger hjemmel til at gennemføre en ny tilsynsmodel, der vil være med til at sikre korrektregnskabsaflæggelse og prisgrundlag.
2. december 2010J.nr. 2010-1303
Med venlig hilsen
Lykke Friis