Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
985511_0001.png
985511_0002.png
985511_0003.png
985511_0004.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. april 2011Dyrevelfærdskontoret2011-151-0488CWS41376
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 161 (Alm. del), som Folke-tingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 19. januar 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKaren Jespersen (V).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 161 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Europe goes halal”den 13. januar 2011 fra hjemmesiden for ”The Hudson Insti-tute”http://www.hudson-ny.org/1799/europe-goes-halal Her-under bedes ministeren redegøre for, om han er enig i, at derikke skal indføres en mærkningsordning i EU, der viser, omkød stammer fra et halalslagtet dyr.”

Svar:

1.

Artiklen, der henvises til i spørgsmålet, refererer til de verserende for-handlinger vedrørende forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning om fødevareinformation til forbrugerne (KOM(2008)40). I artiklenhenvises der konkret til ændringsforslag nr. 205, der blev fremsat af Eu-ropa-Parlamentet under førstebehandlingen af forslaget.Det anføres i artiklen, at ændringsforslaget indeholdt et krav om, at halal-slagtede kødprodukter skal påføres en særlig mærkning, der angiver, atkødet stammer fra dyr, der ikke er blevet bedøvet forud for slagtning. Detanføres endvidere i artiklen, at halalslagtning er meget udbredt i Europa,og at manglende mærkning indebærer, at forbrugeren ikke kan fravælgehalalslagtet kød.Herudover indeholder artiklen bl.a. en beskrivelse af en række konkretetilfælde, hvor udbredelsen af halalslagtet kød har givet anledning til kon-troverser i en række medlemsstater i EU. Det anføres i den forbindelsebl.a., at en undersøgelse i Danmark har konstateret, at meget oksekød idanske supermarkeder er halalslagtet.

2.

Justitsministeriet kan oplyse, at det følger af § 6, nr. 3, i Justitsministe-riets bekendtgørelse nr. 583 af 6. juni 2007 om slagtning og aflivning afdyr, at enhovede dyr, drøvtyggere, svin, kaniner og fjerkræ tilført tilslagtning på slagterier skal bedøves inden slagtning eller aflives omgåen-de som angivet i bekendtgørelsens kapitel 9. Det er dog tilladt at slagtehusdyr (ikke strudsefugle) uden forudgående bedøvelse, når slagtningenforegår efter jødisk eller islamisk ritus, jf. bekendtgørelsens § 7, stk. 1.Bekendtgørelsens § 7, stk. 2-4, fastsætter visse krav til sådanne slagtnin-ger.
2
Efter slagte- og aflivningsbekendtgørelsens § 7, stk. 5, skal slagterier, derønsker at foretage slagtning uden forudgående bedøvelse, anmelde dettetil Fødevarestyrelsen.

3.

Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af 7. januar 2011 afspørgsmål nr. 437 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, har Fødevare-styrelsen oplyst, at halal-slagtning kan foretages både med og uden for-udgående bedøvelse, men at det i Danmark i øjeblikket udelukkende fo-regår med forudgående bedøvelse.Som det ligeledes fremgår af besvarelsen, har Fødevarestyrelsen oplyst,at halalslagtning med forudgående bedøvelse i dyreværnsmæssig hen-seende ikke adskiller sig fra andre slagtninger, idet der anvendes en god-kendt bedøvelsesmetode, som omgående bringer dyrene i bevidstløs til-stand, indtil døden er indtrådt på grund af afblødning.

4.

Herudover kan det oplyses, at forhandlingerne af det omtalte forslag tilforordning om fødevareinformation til forbrugerne varetages af Ministe-riet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Europa-Parlamentets ændrings-forslag nr. 205 ville indebære, at kød eller kødprodukter af dyr, der ikkeer blevet bedøvet inden slagtningen, skal påføres følgende mærkning:”Kød af dyr, der er slagtet uden bedøvelse”.Fra dansk side har man i forhandlingerne støttet, at mærkning, der ho-vedsageligt er begrundet i dyrevelfærdsmæssige hensyn, bør behandlessærskilt, da formålet med fødevaremærkningsreglerne i det foreliggendeforordningsforslag er at videreformidle oplysninger om fødevaresikker-hed, ernæring mv.Det kan i den forbindelse oplyses, at Europa-Kommissionen i en rapportaf 28. oktober 2009 blandt andet har beskrevet mulighederne for dyrevel-færdsmærkning (KOM(2009)584). Folketingets Europaudvalg, Retsud-valg samt Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er senest orienteretom rapporten ved Justitsministeriets samlenotat af 1. februar 2010 vedrø-rende Kommissionens rapport om bl.a. dyrevelfærdsmærkning.Rapporten blev drøftet på rådsmødet (Landbrug og Fiskeri) den 22. fe-bruar 2010. Fra dansk side har man tilkendegivet, at man umiddelbart erpositivt indstillet over for rapporten.
3
Kommissionen har endnu ikke iværksat konkrete initiativer, herunderfremsat forslag til retsakter, på baggrund af rapporten.
4