Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 156
Offentligt
954119_0001.png
954119_0002.png
954119_0003.png
954119_0004.png
Indenrigs- og SundhedsministerietEnhed:Primær SundhedSagsbeh.: SUMPBRSags nr.: 1101264Dok. Nr.: 430759Dato:31. januar 2011
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kom-missionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelsemed betingelser for lægemidlet Xiapex - collagenase clostridiumhistolyticum
ResuméVedtagelse af de to foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes en mar-kedsføringstilladelse med betingelser til lægemidlet Xiapex - collagenase clostri-dium histolyticum. Lægemidlet anvendes til behandling af Dupuytrens kontrakturmed en palpabel streng.Vedtagelse af forslagene kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i densammenhæng udgør forslagene en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet iDanmark.
1. IndledningKommissionens forslag (EU/1/11/671/001 (EMEA/H/C/02048)) til den ovenfornævnte beslutning er fremsendt til medlemsstaterne den 24. januar 2011.Forslaget har som retsgrundlag artikel 4, stk. 1, og artikel 10, stk. 2, i Rådets for-ordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse ogovervågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af eteuropæisk lægemiddelagentur.Endvidere foreligger der forslag til beslutning i henhold til artikel 127a i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF, for så vidt angår tilladelse til mar-kedsføring af lægemidlet Xiapex.Forslagene behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at med-lemsstaternes stillingtagen til forslagene skal være formanden for for-skriftskomitéen i hænde senest den 15. februar 2011.Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved an-søgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler udviklet pågrundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proceduren skal desudenanvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nyeaktive stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU),når de pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssyg-domme, kræft, visse nervelidelser, sukkersyge og sjældne sygdomme samt vedgodkendelse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller pro-duktivitet.
Side 2
Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den centraleprocedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behand-lingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt lægemidler hvor entilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patienterne.Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Euro-pæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om ansøgningenafgives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved ansøgninger omgodkendelse af lægemidler til mennesker afgives udtalelse af CHMP (Committeefor Medicinal Products for Human Use – Udvalget for Humanmedicinske Lægemid-ler). Hver medlemsstat har udpeget 1 medlem til dette udvalg.Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af godkendelse afudstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltningsproceduren i Det Stå-ende Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kommissionen vedtager de fore-slåede foranstaltninger, der straks finder anvendelse. Opnås der ikke kvalificeretflertal i udvalget, forelægger Kommissionen sin beslutning for Rådet. Kommissio-nen kan i så fald udsætte anvendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1måned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 må-ned. Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gen-nemfører Kommissionen sin beslutning.
2. Forslagenes formål og indholdVedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kommissi-onen kan udstedes en markedsføringstilladelse med betingelser til lægemidletXiapex, som giver adgang til at markedsføre lægemidlet i samtlige 27 med-lemsstater.Kort beskrivelse af lægemidletXiapex skal anvendes til voksne patienter til behandling af Dupuytrens kontrakturmed en palpabel streng.Dupuytrens kontraktur er en fortykkelse af bindevævspladen i hånden. Den begyn-der ofte med knudedannelse under huden i håndfladen; herefter dannes der eneller flere strenge ud på fingrene, som efterhånden trækker fingeren ind i håndfla-den. Det er en smertefri harmløs lidelse, men den er progredierende, og patientenvil efterhånden få gener ved ikke at kunne strække fingeren ud. Lidelsen forekom-mer hyppigst hos ældre og er hyppigere hos mænd end hos kvinder.Xiapex er et frysetørret middel, og det aktive stof i Xiapex er kollagenaseclostri-dium histolyticum,som naturligt dannes af en bakterie ved navnClostridium histo-lyticum.Xiapex injiceres i Dupuytrens strengen og virker ved at nedbryde kollagen i stren-gen og hjælper derved til at fjerne årsagen til kontrakturen.
Side 3
Ud over kirurgisk behandling har der indtil nu ikke været andre behandlingsmu-ligheder.Der er mulighed for allergiske reaktioner efter injektion. Forsigtighed skal udvisesved patienter med koagulationsforstyrrelser. Almindelige bivirkninger er reaktionerpå injektionsstedet såsom blødning, smerte, hævelse, ømhed, kløe i hånden,smerte, lymfadenopati, ledsmerter eller -hævelse,svimmelhed,hovedpine, kvalmeogøget svedproduktion.Lægemidlet må kun udleveres efter begrænset recept; i Danmark kun til sygehuse.
3. NærhedsprincippetDer er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt.Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante.
4. UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslagene.
5. Forslagenes konsekvenser for DanmarkDupuytrens kontraktur er en udbredt lidelse i Nordeuropa; incidensen er 1-2 pct. afbefolkningen. Hos 65-årige mænd er sygdommen beskrevet hos op til 20 pct. Udover kirurgisk behandling har der indtil nu ikke været andre behand-lingsmuligheder.Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det pågældende lægemiddel fuldt udlever op til de krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kvalitet. Det erLægemiddelstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af det pågældende læge-middel kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgørforslagene en bedring af sundhedsbeskyttelsen.Da man endnu ikke kender den pris, som Xiapex vil blive solgt til, og da man ikkehar overblik over, hvor stor en del af patienterne med Dupuytrens kontraktur, der vilskulle tilbydes behandling med Xiapex, kan man ikke præcist udtale sig om forsla-genes økonomiske konsekvenser for regionerne.På baggrund af forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markeds-føringstilladelse med betingelser for lægemidlet Xiapex omhandlet i artikel 127a iEuropa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF, er det af hensyn til en sikkerog virkningsfuld anvendelse af lægemidlet en betingelse for markedsføringstilladel-sen, at indehaveren af markedsføringstilladelsen inden markedsføring sikrer, atlæger, som forventes at anvende Xiapex, er tilstrækkeligt uddannet i administrationaf produktet og har erfaring i diagnosticering og behandling af Dupuytrens sygdom.Indehaveren af markedsføringstilladelsen skal implementere et uddannelsespro-gram for læger for at sikre korrekt placering af injektionen, for at minimere fore-komsten af injektionsrelaterede bivirkninger og for at informere om forventelige og
Side 4
potentielle risici i forbindelse med behandlingen. Lægernes uddannelsesprogramskal indeholde følgende nøglepunkter:Injektionsteknik og doseringsintervalDet korrekte volumen af både solvens til rekonstitution og af injektionsvæskeer forskellig for metacarpofalangealled (MP-led) og proksimale interfalangeal-led (PIP-led)Erkendelse og behandling af alvorlige immunmedierede reaktioner, herunderanafylaksiInformation om blødningsrisiko hos patienter med koagulationssygdomme,herunder patienter i samtidig antikoagulationsbehandlingInformation om den potentielle risiko for matrix metalloproteinase (MMP) kryds-reaktion, herunder udviklingen af muskuloskeletalt syndrom og forvær-ring/initiering af autoimmune sygdommePåmindelse om nødvendigheden af at rapportere bivirkninger, herunder medi-cineringsfejlNødvendigheden af at informere patienterne om de tegn og symptomer, somer forbundet med behandlingen, og om, hvornår de skal søge lægeProduktresumé og indlægsseddel
Forslagene vil ikke have statsfinansielle konsekvenser.En vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.
6. HøringAnsøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sagermed ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplysninger om forretnings-hemmeligheder af sensitiv karakter.
7. Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen kan støtte forslagene.
8. Generelle forventninger til andre landes holdningerForslagene har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med enstemmighedhar kunnet anbefale markedsføringen af det pågældende lægemiddel.Forslagene har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP, hvorforforhandlingssituationen er uafklaret.Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslagene.
9. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslagene har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.