Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 479
Offentligt
976534_0001.png
976534_0002.png
976534_0003.png
976534_0004.png

29. marts 2011

Til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Affaldssektorens anbefalinger til fremme af miljøeffektiv teknologi

Affaldsområdet blev en del af regeringens handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi2010-2011, hvor der dog kun, ud af de afsatte 90 mio. kr. i perioden 2010-2012, blev tildelt enmindre andel til affaldsområdet.Derfor vil DAKOFA gerne gøre Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg opmærksom på detstore udviklingspotentiale, inden for affaldssektoren.DAKOFA har tidligere fremsendt vedlagte brev og notat af 10.11.09 til FMPU med beskrivelse afaffaldssektorens potentialer.

Affaldet, der ikke vil gå væk, er fremtidens grundlag for vækst!

I EU smides hvert år 1,3 milliarder tons affald ud, herunder 40 millioner tons farligt affald. Dettesvarer til 3,5 tons per indbygger, og hertil skal yderligere lægges ca. 700 millioner tons affald fralandbruget. I 2020 estimerer OECD, at der vil blive genereret 45 % mere affald end i 1995. EUstræber efter at nedbringe affaldsmængderne gennem bedre udnyttelse af ressourcerne og enudvikling mod mere bæredygtige forbrugsmønstre, men der er ikke tvivl om, at affald i fremtidenvil blive et stigende problem.Affald bliver på EU plan i stadig stigende grad set som en vigtig ressource for vækst. Europa 2020strategien lancerer en række flagskibsinitiativer, herunder et flagskibsinitiativ omressourceeffektivitet, hvori det fastslås, at øget ressourceeffektivitet vil komme til at spille en vigtigrolle, når den europæiske vækst og beskæftigelse skal sikres.Konkret nævnes det, at forbedret affaldshåndtering kan nedbringe CO2-emmissionerne betydeligt,og at der hvert år bortskaffes genanvendelige materialer såsom papir, glas, plastik, aluminium ogstål til en værdi af 5,25 mia. EUR. Hvis disse materialer blev genanvendt, kunne CO2-emissionerneeksempelvis nedbringes med 148 mio. tons på årsbasis. Hvis håndteringen af kommunalt affaldforbedres, kan drivhusgasemissionerne blive 92 mio. tons lavere i 2020 end i 1995. Mindst 500.000nye jobs kan angiveligt skabes i EU, hvis medlemsstaterne genanvender 70 % af deres affald.Helt specifikt stiller affaldsrammedirektivet krav om genanvendelse af 70 % af alt bygge- oganlægsaffald i 2020, og en ny undersøgelse, udført for den tyske miljøstyrelse, dokumenterer, at istørrelsesordenen 25 % af alle byggematerialer i 2020 kunne substitueres af genanvendte materialerved højkvalitets-genanvendelse.Der er derfor hårdt brug for nye teknologiske løsninger til at afhjælpe fremtidens stigendeaffaldsmængder. Det står også klart, at nye teknologiske løsninger vil give adgang til et meget stortinternationalt marked, som vil være stigende i mange år frem.
2

Affaldssektorens specielle forhold

Som nævnt i tidligere henvendelse har affaldssektoren nogle særlige forudsætninger som skiller sigpositivt ud fra den øvrige miljøteknologiske branche og som giver et stort potentiale forteknologiudvikling, innovation og eksport:affaldshåndtering handler om at beskytte både jord, vand, luft og klima samt ikke mindstressourceraffaldshåndtering repræsenterer derfor alle de miljøteknologier der er udviklet og har storviden og teknologi, som efterspørges i andre lande. Det gør affaldssektoren til eteksportmæssigt udstillingsvindue med et bredt register af miljøteknologier og et vigtigtlokomotiv for deres udviklingaffaldssektoren har en meget lang tradition for offentligt/privat samarbejdeaffaldssektoren er ”viceværten” i samfundets materialehusholdning, som nyttiggør dematerialestrømme, som andre aktører har opgivet.
I en FORA-rapport om kortlægning af miljøteknologiske virksomheder i Danmark fra 2009, som eret led i udmøntningen af den tidligere handlingsplan for miljøeffektiv teknologi, peges på, ataffaldssektoren har haft en stor vækst i eksport og produktivitet – se nedenstående figur 1.8 frarapporten.
3

Fokus på fremme af miljøteknologi i de kommende finanslovsforhandlinger

DAKOFA mener, at Danmark har et stort uudnyttet vækst potentiale inden for en ressource-effektivaffaldsbehandling. Danmark er i front med energiudnyttelsen af affaldet og har allerede i dag enrekord lav deponeringsmængde. Danmark er ligeledes i front når det gælder destruktion ogenergiudnyttelsen af farligt affald, men når det gælder genanvendelsen af værdifulde ogvækststrategiske ressourcer halter vi bag ud. I f.eks. Østrig har man allerede et strategisk mål forselvforsyning med fosfor gennem genanvendelse af fosfor i div. organiske affaldsfraktioner og iHolland ser man materialegenanvendelse som et nyt forretningsområde for import kaldet”materialernes rundkørsel”. Holland ønsker med dette initiativ at importere affald til genanvendelsemed henblik på at udvinde vigtige ressourcer.Det danske affaldssystem har de organisatoriske rammer for ressourcestyring af affaldet, herunderf.eks. et veludviklet logistisk system for indsamling, behandling og genanvendelse af bygge- oganlægsaffald. Det er dog yderst vigtigt, at der tænkes i udvikling af partnerskaber på tværs af denoffentlige og private sektor, med fokus på ressourcestyring i markedet. En lang række vigtigeressourcer eksporteres imidlertid til genanvendelse i andre lande. Det er derfor vigtigt at deoffentlige midler til genanvendelse prioriteres til etablering af et hjemmemarked og at der fokuserespå strategiske ressourcegenanvendelse frem for mængder. Dermed kan ressourcer udnyttes først ogfremmest materialemæssigt og herefter som vigtig energiressource. I et ressourceoptimalt
4
affaldssystem går genanvendelse og energiudnyttelse hånd i hånd, men styringen og de politiske ogstrategiske mål mangler.DAKOFA mener derfor, at det er vigtigt, at der i Danmark satses på fremme af miljøeffektivepartnerskaber, der kan bringe Danmark foran i kapløbet om fremtidens ressourcer.På denne baggrund skal DAKOFA opfordre FMPU til at der arbejdes på en forlængelse afbevillingen tilknyttet den miljøteknologiske handlingsplan efter 1.1.2012 eller på etableringen af ensærbevilling til et egentligt MUDP.
Med venlig hilsen
Suzanne Arup VeltzéDirektør