Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 256
Offentligt
997646_0001.png
997646_0002.png
Bekendtgørelse om betaling for myndighedsbehandling efter lov om elfor-syning og lov om fremme af vedvarende energiI medfør af § 51, stk. 2 og 3, § 51 a, § 78, stk. 7 og 9, og § 90, stk. 1, nr. 1, i lov om elforsyning,jf. lovbekendtgørelse nr. 516 af 20. maj 2010,som ændret ved § 1 i lov nr. xxx af .. maj 2011,og imedfør af § 58, § 68, stk. 1, nr. 1, i lov nr. 1392 af 27. december 2008 om fremme af vedvarendeenergi, fastsættes:

§ 1.

Energinet.dk skal betale de i § 2 fastsatte takster for elektricitet, der anvendes til forbrug iDanmark, til dækning af:1) Energistyrelsens ogEnergitilsynetsomkostninger til:a) Tilsyn med overholdelse af vilkår i de kollektive elforsyningsvirksomheders og forsynings-pligtige virksomheders bevillinger, jf. elforsyningslovens § 51, stk. 1 og 2.b) Behandling og vurdering af de kollektive elforsyningsvirksomheders planlægnings-, udvik-lings- og forskningsopgaver samt opgaver vedrørende energibesparelser, jf. elforsyningslo-vens § 51, stk. 3.c) Behandling af ansøgninger om bevillinger, jf. elforsyningslovens § 51 a, stk. 1, nr. 1, dogundtaget ansøgninger om bevilling til produktionsvirksomhed, jf. stk. 3.d) Behandling af ansøgninger om tilladelser, jf. elforsyningslovens § 51 a, stk. 1, nr. 2, og §58, stk. 1, nr. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, dog undtaget ansøgninger om tilla-delser til bevillingspligtige produktionsvirksomheder, jf. stk. 3.e) Tilsyn med overholdelse af vilkår i tilladelser og godkendelser, jf. elforsyningslovens § 51a, stk. 1, nr. 4, og § 58, stk. 1, nr. 2, i lov om fremme af vedvarende energi, dog undtagettilsyn med overholdelse af vilkår i tilladelser og godkendelser til bevillingspligtige produk-tionsvirksomheder, jf. stk. 3.f) Energitilsynets etablering og drift, jf. elforsyningslovens § 78, stk.11.2) De udgifter vedrørende forhold på elområdet, der er forbundet med et godkendt privat anke-nævns (Ankenævnet på energiområdet) oprettelse og drift, jf. elforsyningslovens §91 a.Stk. 2.Energinet.dk’s betaling af de i § 2 fastsatte takster sker endvidere til dækning af Energisty-relsens omkostninger til:1) Behandling og vurdering af planlægningsopgaver omfattet af § 4, stk. 2, i lov om Energinet.dk,jf. elforsyningslovens § 51, stk. 3.2) Behandling af godkendelser af udbygninger af transmissionsnet efter § 4, stk. 3, i lov om Ener-ginet.dk, jf. elforsyningslovens § 51 a, stk. 1, nr. 3.Stk. 3.De bevillingspligtige produktionsvirksomheder efter elforsyningslovens § 10 betaler ud fratimeforbruget for behandling af ansøgninger om bevillinger og tilladelser samt for tilsyn med over-holdelse af vilkårene heri, jf. elforsyningslovens § 51, stk. 1 og 2, og § 51 a, nr. 1, 2 og 4, og § 58 ilov om fremme af vedvarende energi.Stk. 4.Myndighedernes udgifter ved udøvelsen af myndighedsbehandlingen omtalt i stk. 3 bereg-nes på grundlag af en opgørelse over det antal timer, der er medgået til udførelsen af den enkelteopgave, og den timesats, der er fastsat efter stk. 5.Stk. 5.Timesatsen fastsættes på grundlag af den gennemsnitlige lønudgift til de medarbejdere, derdeltager i myndighedsbehandlingen, tillagt en forholdsmæssig andel af de øvrige administrativeomkostninger forbundet med myndighedsbehandlingen i det pågældende regnskabsår.

§ 2.

For betaling efter § 1, stk. 1 og 2, fastsættes følgende takster pr. MWh, der anvendes til for-brug i Danmark:
1) 1. januar 2010 – 31. december 2010: 1,22 kr. pr. MWh.2)1. januar 2011 – 31. december 2011: 1,37 kr. pr. MWh, heraf 0,82 kr. til Energitilsynet, 0,11 kr.til Ankenævnet på energiområdet og 0,44 kr. til Energistyrelsen.

§ 3.

Energistyrelsen opkræver betaling efter § 1.Stk. 2.Betalingen fra den systemansvarlige virksomhed efter § 1, stk. 1 og 2, erlægges som ligestore kvartalsvise acontobetalinger, der fastsættes på baggrund af opgørelser over målinger af for-brug af elektricitet i det foregående kalenderår.Stk. 3.Den endelige betaling efter § 1, stk. 1 og 2, for et kalenderår fastsættes efter årets udgangpå baggrund af opgørelser over målinger af forbruget og gældende takster i det pågældende kalen-derår.Stk. 4.Efter udløbet af et regnskabsår udarbejder Energistyrelsen på grundlag af den endeligt be-regnede timesats efter § 1, stk. 5, en opgørelse over de beløb, som de bevillingspligtige produkti-onsvirksomheder skal betale for det pågældende år. Dette beløb reguleres med eventuelt foreløbigtindbetalte beløb. Slutopgørelsen fremsendes senest 5 måneder efter regnskabsårets udløb til virk-somheden.Stk. 5.Beløb, der erlægges efter stk. 2, den endelige betaling efter stk. 3 samt beløb, der erlæggesefter stk. 4, indbetales senest 30 dage efter regningens udstedelse.Stk. 6.Der betales ikke moms af beløb, der erlægges efter denne bekendtgørelse. Dette gælder dogikke for så vidt angår det beløb, der erlægges i medfør af § 1, stk. 1, nr. 2. I forbindelse med op-krævningen vil det fremgå, hvor stor en del af betalingen der er moms.

§ 4.

Efter udløbet af et kalenderår udarbejder Energistyrelsen en opgørelse over de beløb, som deomfattede selskaber skal betale for det pågældende år. Er der opkrævet for meget, modregnes dette isenere indbetalinger, hvis indtægterne forventes at overstige Energistyrelsens og Energitilsynetslangsigtede gennemsnitsomkostninger, jf. Statens Budgetvejledning.Stk. 2.Efter udløbet af et regnskabsår udarbejder Ankenævnet på energiområdet et endeligt regn-skab, herunder en opgørelse over omkostninger forbundet med administrationen m.v. Er der opkræ-vet for meget til Ankenævnet på energiområdet i medfør af § 1, stk. 1, nr. 2, modregnes dette i sene-re indbetalinger efter denne bekendtgørelse, i det omfang indbetalingen til Ankenævnet på energi-området forventes at overstige de langsigtede gennemsnitlige omkostninger til Ankenævnet påenergiområdets behandling af sager på elområdet.

§ 5.

Afgørelser truffet i henhold til denne bekendtgørelse kan ikke påklages til anden administra-tiv myndighed.

§ 6.

Bekendtgørelsen træder i kraft den[dato]og har virkning fra den1. januar 2011.Stk. 2.Bekendtgørelse nr.178 af 23. februar 2010om betaling for myndighedsbehandling efterlov om elforsyning og lov om fremme af vedvarende energi ophæves.