Kulturudvalget 2009-10
L 93
Offentligt
795137_0001.png
795137_0002.png
795137_0003.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
5. februar 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 4 (L 93), forslag til lov om ændring af lov ombygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer, ligningsloven og skattekontrol-loven, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 26. januar 2010.
Carina Christensen
J. NR. 2004-24804-141
Side 2

Spørgsmål nr. 4

(L 93), forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygningerog bymiljøer, ligningsloven og skattekontrolloven.Skrivelse af 26. januar 2010Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

Spørgsmål 4:

”Hvilke overvejelser har ministeren gjort sig i forhold til at indbygge fleksibilitet ifredningsbestemmelserne f.eks. i form af indførelse af differentierede fredninger, som etalternativ til affredning”

Svar:

Spørgsmålet om indførelse af forskellige fredningskategorier er behandlet i rapportenom bygningsbevaring. I rapporten anbefales det ikke at indføre forskellige fredningska-tegorier.Indtil 1980 havde vi en retstilstand, som indeholdt forskellige fredningskategorier iform af A og B-fredninger. Som begrundelse for alene at have én fredningskategori blevi lovbemærkningerne til lov nr. 213 af 23. maj 1979 bl.a. anført, at en enkelt frednings-kategori vil give et smidigere fredningsinstrument og skabe større sikkerhed for, at dekulturhistoriske og arkitektoniske værdier ikke antastes.Således som lovforslaget er udformet, ændres der ikke ved den gældende ordning,hvorefter der findes én fredningskategori. Men med forslaget om en fredningsgennem-gang og en udvikling af fredningsbeskrivelserne, lægges der op til - i videre omfang endtilfældet er i dag - at anvende differentierede beskrivelser af de fredede værdier i enbygning.Der kan ved fredningsgennemgangen vise sig at være bygninger, som ikke længereopfylder lovens kvalitative krav til arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, oghvor det, efter en arkitektonisk og kulturhistorisk faglig bedømmelse, ikke er muligt atretablere disse. I sådanne situationer kan det komme på tale at foretage en præciseringaf fredningen eller helt at affrede en bygning.I rapporten om bygningsbevaring peges på et stigende behov for, at fredningsbeskrivel-serne redegør for, hvilke bærende fredningsværdier, der ligger til grund for fredningen,og hvilke delelementer, der må betragtes som umistelige i forhold til helheden.
Side 3
Jeg er enig i rapportens bemærkninger om fredningsbeskrivelser, og jeg mener, fred-ningsgennemgangen og de fuldstændige fredningsbeskrivelser indeholder en mulighedfor at differentiere fredningerne ved, at der for den enkelte bygning tages stilling til,hvilke dele af bygningen, der er omfattet af fredningen, og hvilke bærende frednings-værdier der er tale om.