Skatteudvalget 2009-10
L 55
Offentligt
771836_0001.png
771836_0002.png
J.nr. 2009-411-0028Dato: 8. december 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 55 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og lovom ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige an-dre love. (Mindre justering af reglerne vedrørende investeringsselskaber)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 15 af 7. december 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål:

I hvilket omfang har selskaber, der er investeringsselskaber omfattet af aktieavancebeskatnings-lovens § 19, pligt til at oplyse sine aktionærer om, at de er omfattet af aktieavancebeskatnings-lovens § 19, og herunder bruge lagerprincip, og beskattes som kapitalindkomst, og i hvilketomfang har investeringsselskaber, der er blevet investeringsselskaber omfattet af aktieavance-beskatningslovens § 19 fra 2009 pligt til at oplyse sine aktionærer om, at de fra 2009 skal be-skattes efter reglerne i aktieavancebeskatningslovens § 19, herunder de særlige overgangsreg-ler.

Svar:

I forbindelse med Forårspakke 2.0, lov nr. 462 af 12. juni 2009, blev aktier m.v. i investe-ringsselskaber omfattet af de samme regler som gælder for indberetning af investeringsfor-eningsbeviser. Herudover blev der indført indberetning vedrørende afståelser af aktier m.v.i investeringsselskaber.Investeringsselskaberne skal, jf. skattekontrollovens § 10 A mindst en gang årligt foretageindberetning af oplysninger om aktierne eller bevisernes identitet, herunder art og virke, an-tal og kursværdi ved årets udgang til told- og skatteforvaltningen.Af bekendtgørelse om indberetningspligt m.v. efter skattekontrolloven, BKG nr. 421 af 2.maj 2007, fremgår det dog, at indberetningspligten efter skattekontrollovens § 10 A somudgangspunkt påhviler en depositar/kontofører, jf. bekendtgørelsens § 43.Indberetningen af oplysningerne sker således fra investeringsforeningen til en deposi-tar/kontofører, der foretager den faktiske indberetning til told- og skatteforvaltningen.Investeringsforeningens ”oplysningspligt” foranlediges af depositaren/kontoføreren deranmoder investeringsselskabet om de relevante oplysninger, der er nødvendige for at denindberetningspligtige kan opfylde sin indberetningspligt, jf. bekendtgørelsens § 46.Årsagen til at indberetningen til told- og skatteforvaltningen skal igennem et mellemled er,at investeringsforeningen ikke nødvendigvis kender aktionæren eller bevisholderens identi-tet.Det bemærkes at bekendtgørelsen er under opdatering således, at investeringsselskabernenævnes på lige fod med investeringsforeningerne i bekendtgørelsen.Der er ikke i skattelovgivningen krav om, at investeringsselskabet oplyser sine aktionærer omændringer i status for aktierne, men det er op til de enkelte selskaber at vurdere behovet herfor.
Side 2