Sundhedsudvalget 2009-10
L 54
Offentligt
770653_0001.png
770653_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 23. november 2009 stillet følgende spørgsmål nr.2 (L 54) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk

Spørgsmål 2:

”Ministeren bedes fremsende de beregninger, der ligger bag ministeriets opfattelse af, atindførelsen af frit og udvidet frit valg til diagnostiske undersøgelser vil være udgifts-neutralt og ikke med føre merudgifter for regionerne.”

Svar:

Regeringens lovforslag indebærer, at patienter som er henvist til en diagnostisk under-søgelse af en alment praktiserende læge eller speciallæge til brug for lægens diagnosti-cering af patienten, får ret til frit og udvidet frit sygehusvalg.De diagnostiske undersøgelser omfatter bl.a. laboratorieprøver, røntgenundersøgelserog skanninger. Det er kun et fåtal af disse - typisk skanninger - hvor der forekommermere end 1 måneds ventetid.Formålet med forslaget er skabe mulighed for kortere udrednings- og behandlingsforløbi praksissektoren og skabe øgede valgmuligheder for patienterne.Forslaget betyder selvsagt ikke, at nogen får ”ret til en diagnose” inden for en bestemtfrist.Det betyder derimod, at patienter efter fritvalgsreglerne kan vælge at få foretaget under-søgelsen på ethvert offentligt sygehus, der tilbyder den. Det betyder endvidere, at pati-enter, som skal vente mere end 1 måned på en diagnostisk undersøgelse i bopælsregio-nen, kan vælge at få den foretaget på et privat sygehus mv. med aftale med DanskeRegioner efter reglerne om udvidet frit sygehusvalg.Der foreligger ikke tal, som kan dokumentere de præcise økonomiske konsekvenser aflovforslaget.Da forslaget imidlertid ikke øger patienternes behov for at blive skannet m.v., og da detheller ikke giver lægerne et økonomisk incitament hertil, mener jeg ikke, at forslaget vilmedføre, at flere patienter bliver undersøgt på sigt.
Dato: 7. december 2009Sags nr.: 0905703Sagsbeh.:SUMJVB/SygehuspolitiskcenterDok nr.: 142867
2
Det er min opfattelse, at det ikke kun er patienter, som venter på skanninger, men ogsåsundhedsvæsenet, der vil opleve gevinster af hurtigere udrednings- og behandlingsfor-løb, bl.a. fordi man undgår at skulle gentage undersøgelser, der på grund af langsomme-lige udredningsforløb er blevet for gamle til at være retvisende. Hurtigere udrednings-forløb giver alt andet lige også ofte bedre behandlingsresultater. Tilsammen giver dettepå sigt et mindre træk på sundhedsvæsenet. De relativt beskedne ressourcer, der måsættes ind i starten til at løfte opgaven på navnlig skanningsområdet, vil meget hurtigtblive mere end vundet ind igen. Forslaget vil derfor ikke give merudgifter til personaleog udstyr i et lidt bredere perspektiv.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Jette Vind Blichfeldt