Skatteudvalget 2009-10
L 221 Bilag 35
Offentligt
875502_0001.png
875502_0002.png
J.nr. 2010-311-0047Dato: 7. juli 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Skatteministeren har modtaget en henvendelse fra HenrikLund Jensen vedrørende L 221 - Forslag til Lov om ændringaf personskatteloven, ligningsloven og børnefamilieydelseslo-ven (Ingen regulering af beløbsgrænser i 2011-2013, be-grænsning af fradraget for faglige kontingenter.). Henvendel-sen fra Henrik Lund Jensen og skatteministerens kommentarhertil oversendes hermed til Folketingets Skatteudvalg.
Troels Lund Poulsen/SørenSchou
Henrik Lund Jensen mener ikke, at der er svaret på pointen i hans tidligere henvendelse omreduktion af bidrag til faglige kontingenter til 3.000 kr. pr. år.Henrik Lund Jensen henleder opmærksomheden på, at den uafhængige liberale tænketank”CEPOS” er blevet godkendt som en almennyttig og almenvelgørende forening i lighedmed ”Kattens Værn” og ”Kræftens Bekæmpelse”. Han oplyser, at CEPOS hovedformål erat forske i de dele af samfundets indretning, som især er fremmende for et frit velståendesamfund, ligesom foreningen arbejder for afskaffelse af top- og mellemskatten.Henrik Lund Jensen finder på baggrund heraf, at når CEPOS, som er talerør for de mestvelbjergede, kan blive godkendt som almennyttig eller almenvelgørende, bør det også væremuligt for interesseorganisationer, som repræsenterer den brede befolkning, eksempelvis3F, Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd og DJØF.Det vil herefter – efter Henrik Lund Jensens opfattelse - være op til 3F, Arbejderbevægel-sens Erhvervsråd og DJØF og andre faglige organisationer at søge om godkendelse somalmenvelgørende og almennyttig forening, hvorved almindelige lønmodtagere kan få fuldtfradrag for de faglige kontingenter uden begrænsning til fremme af almene - og ikke aleneliberale – synspunkter.
Hertil bemærkes, at enhver forening, fond, stiftelse m.v., som opfylder de særlige betingel-ser for at blive anset for almenvelgørende eller almennyttig, kan blive godkendt efter lig-ningslovens §§ 8 A og 12, stk. 3, hvorved bidragsydere kan få fradrag for deres bidrag tilforeningen.Som sagt skal en række betingelser være opfyldt. Som grundlæggende betingelser kannævnes, at foreningens midler skal anvendes til fordel for en kreds af personer med et be-folkningsunderlag på minimum 40.000, antallet af gavegivere skal overstige gennemsnitlig100 over en 3-årig periode og den årlige bruttoindtægt eller formue skal overstige 150.000kr.Der er endvidere et krav, som jeg også nævnte i min kommentar til Folketingets Skatteud-valg (L 221 - bilag 11), at foreningen er almenvelgørende, det vil sige at midlerne alene kananvendes til støtte for en videre kreds af personer, som er i økonomisk trang, eller at for-eningen er almennyttig, det vil sige, at midlerne anvendes til et formål som ud fra en i be-folkningen almindeligt herskende opfattelse kan karakteriseres som nyttigt.Jeg kan forstå, at Henrik Lund Jensen finder det uforståeligt, at CEPOS er godkendt som enalmennyttig forening efter ligningslovens §§ 8 A og 12, stk. 3, og at han mener, at forenin-ger med en anden politisk observans ligeledes bør kunne blive godkendt. Jeg har ikke mu-lighed for at kommentere konkrete foreningers berettigelse som godkendt efter de pågæl-dende regler, men vil blot bemærke, at det står enhver forening frit for at anmode om at bli-ve godkendt som almenvelgørende eller almennyttig. Opfylder foreningen betingelserne,vil den blive godkendt og bidragsydere vil dermed kunne opnå fradrag for deres bidrag tilforeningen.Side 2