Retsudvalget 2009-10
L 179
Offentligt
858305_0001.png
858305_0002.png
858305_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. juni 2010Færdsels- og våben-kontoret2010-156-0280HAA40768
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 19 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpet indsats mod van-vidskørsel, indførelse af alkolåsordning og udvidet mulighed for udenret-lig vedtagelse af førerretsfrakendelse m.v.) (L 179), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. juni 2010.
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 19 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpet indsats

mod vanvidskørsel, indførelse af alkolåsordning og udvidet mulighed

for udenretlig vedtagelse af førerretsfrakendelse m.v.) (L 179):

”Under henvisning til ministerens besvarelse af spørgsmål 13bedes ministeren bekræfte, at ministeren vil se på mulighedenfor en strafskærpelse af kørsel i narkopåvirket tilstand, såle-des, at straffen sættes op så det er svarende til minimum spi-rituskørsel med 1,2 promille, og deraf ubetinget frakendelseaf føreretten?”

Svar:

I min besvarelse af spørgsmål nr. 13 vedrørende lovforslaget tilkendegavjeg, at jeg vil overveje, om der kan være behov for at skærpe straffen forkørsel i narkopåvirket tilstand.I forlængelse heraf ydede jeg i min besvarelse af spørgsmål nr. 15 lov-teknisk bistand til udformningen af et ændringsforslag, som indebærer, atførere, der har overtrådt færdselslovens § 54, stk. 1, i relation til spørgs-målet om førerretsfrakendelse sidestilles med førere, der har kørt spiri-tuskørsel med en promille på 1,21.Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål nr. 15, kan jeg ikke støt-te ændringsforslaget, da det bl.a. vil betyde, at en fører, som har fået læ-geordineret medicin, der indeholder et bevidsthedspåvirkende stof, ogsom har indtaget en lidt større dosis end foreskrevet, vil skulle frakendesførerretten ubetinget i mindst 3 år, uanset at det ikke kan påvises, at føre-ren rent faktisk har været påvirket. Hertil kommer, at ændringsforslagetvil rejse en række væsentlige og uafklarede spørgsmål i relation til sam-menhængen med hele sanktionssystemet på området.I min besvarelse af spørgsmål nr. 15 tilkendegav jeg endvidere, at jeg –efter drøftelse med Rigsadvokaten og Rigspolitiet – vil overveje, om derer behov for at skærpe sanktionerne for kørsel med bevidsthedspåvirken-de stoffer i blodet, og at jeg i givet fald vil inddrage de spørgsmål omsammenhængen i hele sanktionssystemet på området, der som nævntovenfor kan rejses.Som udgangspunkt er jeg således positiv over for en skærpelse, men jegkan ikke på nuværende tidspunkt sige noget nærmere om, hvad udfaldet2
af overvejelserne bliver, da der som nævnt ovenfor er en række spørgs-mål og problemstillinger, der i givet fald skal afklares.
3