Retsudvalget 2009-10
L 163
Offentligt
836896_0001.png
836896_0002.png
836896_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2010Dyrevelfærdskontoret2010-156-0235TKL41254
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 51 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelsem.v. af visse hunde, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midler-tidig frakendelse af retten til at have med dyr at gøre m.v.) (L 163), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2010.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 51 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om

hunde og dyreværnsloven (Forbud mod besiddelse m.v. af visse hun-

de, båndpligt, aflivning af hunde, der skambider, midlertidig fra-

kendelse af retten til at have med dyr at gøre m.v.) (L 163) fra Folke-

tingets Retsudvalg:

”Kan udenlandske chauffører, som f.eks. kører svin fra Dan-mark til Polen for at blive slagtet, blive straffet efter danskstraffemyndighed eller gælder dette kun for danske statsbor-gere?”

Svar:

Den foreslåede bestemmelse i dyreværnslovens § 30 a, som affattet vedlovforslagets § 2, nr. 4, indebærer, at det præciseres, at danske domstolekan pådømme sager vedrørende overtrædelser af transportreglerne, der erbegået i udlandet, hvis der tillige er dansk straffemyndighed.Den foreslåede præcisering angår således reglernes eksterritoriale gyl-dighed, hvorimod reglerne om dansk straffemyndighed, dvs. de bestem-melser, der afgrænser, hvilke straffesager der kan pådømmes ved danskedomstole, findes i straffelovens §§ 6-12. Mulighederne for, at danskedomstole kan pådømme en straffesag, afhænger som udgangspunkt af,om handlingen er foretagetinden forden danske stat (§ 6) elleruden forden danske stat (§§ 7-8 b).Efter straffelovens § 9, stk. 4, anses en lovovertrædelse i sin helhed for atvære begået her i landet, når en del af lovovertrædelsen er begået i dendanske stat. Der vil således være dansk straffemyndighed for så vidt an-går overtrædelser i udlandet af regler om transport af dyr udstedt i med-før af dyreværnsloven, når en del af overtrædelsen er begået i Danmark,jf. straffelovens § 9, stk. 4, jf. § 6.Som det fremgår af pkt. 9.2 i de almindelige bemærkninger til lovforsla-get, indebærer det efter Justitsministeriets opfattelse, at der i almindelig-hed vil være dansk straffemyndighed ved f.eks. overtrædelser af trans-portbekendtgørelsens regel om, at udsættersøer ikke anses for egnede tiltransporter i mere end otte timer, hvis transporten påbegyndes i Danmark– uagtet at transporttiden først overstiger otte timer i udlandet. Det gæl-der, uanset om transportøren er dansk eller udenlandsk statsborger.
2
Hvis der er tale om overtrædelser af transportreglerne, der i sin helhed erforetaget uden for den danske stat, er det som anført under pkt. 9.2 i lov-forslagets almindelige bemærkninger en forudsætning for dansk straffe-myndighed, at overtrædelsen er begået af en dansk statsborger eller enperson bosat mv. i Danmark, og at den pågældende handling tillige erstrafbar efter gerningslandets lovgivning.
3