Skatteudvalget 2009-10
L 14
Offentligt
750458_0001.png
750458_0002.png
J.nr. 2009-611-0041Dato: 2. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 14 - Forslag til Lov om indgåelse af skatteaftaler mellem Danmark oghenholdsvis Aruba, Bermuda, De Britiske Jomfruøer, Cayman Islands ogDe Nederlandske Antiller.Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 3 af 28. oktober 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Kristian Jensen/ Ivar Nordland

Spørgsmål 3:

I hvilket omfang giver aftalerne mulighed for, at danske skattemyndighederbesøger de pågældende jurisdiktioner og foretager besøg hos dér registrerede selskaber forat konstatere, om der foregår en reel aktivitet i de pågældende selskaber på deres officielleadresse?

Svar:

Alle fem aftaler om udveksling af oplysninger i skattesager indeholder en artikel om skat-teundersøgelser i udlandet (artikel 7 i aftalen med Aruba og artikel 6 i de øvrige aftaler).Denne artikel går ud på, at skattemyndighederne i en aftalepart kan tillade, at repræsentan-ter fra den anden parts skattemyndigheder besøger den førstnævnte part for at udspørgepersoner eller for at undersøge protokoller, hvis de berørte personer giver skriftlig tilladelsehertil. Tilladelsen fra den anmodede part kan også gå ud på, at repræsentanter fra den andenparts skattemyndigheder er til stede ved den relevante del af en skatteundersøgelse, somden anmodede parts skattemyndigheder gennemfører.Artiklerne herom følger OECD’s model fra 2002 for aftaler om udveksling af oplysninger iskattesager. Baggrunden for at modellen indeholder en artikel om denne form for bistander, at mange af de potentielle aftaleparter, der har udtrykt interesse for at indgå sådanne af-taler med OECD-landene, har begrænsede ressourcer til at efterkomme anmodninger omoplysninger, og at muligheden for, at den anden parts embedsmænd selv gennemfører un-dersøgelser kan være et hensigtsmæssigt alternativ.Alle fem aftaleparter har ønsket, at denne artikel skal indgå i deres aftaler med Danmark ogde øvrige nordiske aftaleparter. På baggrund heraf forventes det, at aftaleparterne vil yde dedanske skattemyndigheder denne form for bistand.
Side 2