Erhvervsudvalget 2009-10
L 131
Offentligt
826835_0001.png
826835_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
14. april 2010

Besvarelse af spørgsmål 5 ad L 131 stillet af Erhvervsudvalget den

26. marts 2010 efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 5:

Ministeren bedes redegøre for, hvorfra idéen til at ophæve fakturerings-bekendtgørelserne er opstået. Begrundelsen for forslaget er et ønske omat lette virksomhedernes administrative byrder. Men der er tilsyneladendeikke erhvervsorganisationer, der opfatter faktureringsbekendtgørelsernesom en administrativ byrde.

Svar:

I forbindelse med revisionen af markedsførings- og prismærkningsloven i2005 tilkendegav Markedsføringsudvalget i sin betænkning nr. 1457 ved-rørende revision af markedsføringsloven og prismærkningsloven, at ind-førelsen af en generel faktureringsregel i markedsføringsloven betød:”… at de gældende 9 bekendtgørelser om fakturering kan ophæves,såfremt der udarbejdes en generel bekendtgørelse om fakturering.”Med henblik på at få kortlagt fordele og ulemper ved at ophæve de ni fak-tureringsbekendtgørelser blev der i oktober 2006 gennemført en høringvedrørende bekendtgørelserne hos organisationer og myndigheder. Dervar i høringen generelt opbakning fra erhvervsside til at ophæve bekendt-gørelserne, og et flertal gav udtryk for et ønske om, at der skulle udstedesgenerelle regler.Forbrugerrådet var derimod kritisk over for en ophævelse, da de ni be-kendtgørelser om fakturering efter rådets opfattelse ikke kan ophævesuden, at de erstattes af regler, der sikrer, at faktureringspligten som mi-nimum fastholdes på de områder, hvor den i dag gælder.Der lægges med lovforslaget op til, at forbrugerne skal have oplysningerom timepris, timeforbrug og materialeforbrug. Derudover lægges der optil at den erhvervsdrivende helt eller delvis kan erstatte disse oplysningermed andre oplysninger, hvis dette er efter aftale med forbrugeren, ellerhvis det følger af branchesædvane inden for det pågældende område.Hvis lovforslaget bliver vedtaget, betyder det således, at forbrugerne ifremtiden – uanset tjenesteydelsens karakter - har krav på en faktura. Det-te er en forbedring af forbrugerbeskyttelsen, hvilket bl.a. også. afspejles ihøringssvaret fra Forbrugerrådet.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
For de erhvervsdrivende vil lovændringen og ophævelsen af fakture-ringsbekendtgørelserne medføre en mere overskuelig, men fleksibel ord-ning, regelgrundlaget vil blive forenklet, og de administrative byrder vilblive lettet.Forslaget medfører således, at lovgivningen bliver mere overskuelig oggennemsigtig for både forbrugerne og de erhvervsdrivende, herunder ikkemindst nye virksomheder, som fremover kun skal forholde sig til reglernei markedsføringsloven.