Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 126 Spørgsmål 21
Offentligt
814210_0001.png
814210_0002.png

Arbejdsmarkedsudvalget

Til:

Dato:

Beskæftigelsesministeren17. marts 2010
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

L 126

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø.(Samarbejde om sikkerhed og sundhed m.v.).Af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg).

Spørgsmål 21

I forlængelse af svaret på L 126 - spm. 1 bedes ministeren oplyse, hvorledeskan man se, at lovforslaget konkret sikrer, at arbejdsmiljøet indtænkes ogindarbejdes i den strategiske tænkning på virksomhederne? Skal de fremgå afden årlige beretning/ regnskab, skal Arbejdstilsynet spørge til dokumentation fordet ved virksomhedsbesøg og skal Arbejdsmiljøorganisationen inddrages oghvordan?

Spørgsmål 22

Vil ministeren, i forlængelse af svaret på L 126 - spm. 6 og 7, oplyse om deområder, som parterne prioriterer i de løbende handlingsplaner for arbejdsmiljø(2020-planen), vil have betydning for, hvor mange arbejdsmiljørepræsentanter,der skal være på en virksomhed, idet denne prioritering må anses for at afspejledisse arbejdsmiljøområders alvorlighed og omfang, jf. definitionen omnærhedsprincip i trepartsforhandlingerne.

Spørgsmål 23

Vil ministeren oplyse om brancher, der anses for at have særligenedslidningsproblemer (f.eks. de brancher og jobområder, som kan søge iForebyggelsesfonden), forholdsmæssigt skal have flerearbejdsmiljørepræsentanter end de mindre nedslidende brancher?

Spørgsmål 24

Vil ministeren uddybe, hvordan geografiske forhold spiller ind i forhold til antalletaf arbejdsmiljørepræsentanter, idet dette forhold specifikt er nævnt i indstillingenfra parterne, og betyder dette at en virksomhed, hvor en del af de ansattearbejder udenfor virksomhedens område, at dette udløser en ret til valg af flerearbejdsmiljørepræsentanter?

Spørgsmål 25

Vil ministeren oplyse, om det vil have betydning for antallet afarbejdsmiljørepræsentanter, hvis arbejdsgiverens område er ca. 10 km2 – og derarbejdes flere steder/ i flere bygninger på området?

Spørgsmål 26

Vil ministeren uddybe, hvad der skal forstås ved ordet ressourcer, som indgår i
side 1 af 2
begrebet nærhedsprincippet. Betyder dette, at virksomheden kan vælge færrearbejdsmiljørepræsentanter, såfremt de har professionelle arbejdsmiljørådgivereansat, og betyder dette, at virksomheden kan vælge at give uddannelse udoverlovens krav til arbejdsmiljørepræsentanter – og dermed vil krav om antallet værelavere?

Spørgsmål 27

Vil ministeren uddybe, hvordan arbejdets art vil have betydning for antallet afarbejdsmiljørepræsentanter. Vil arbejdsulykker anses for at være mereproblematisk end udsættelse for nanopartikler?

Spørgsmål 28

Det fremgår af ministerens svar L 126 - spm. 9, at de ansatte skal kunnekontakte deres arbejdsmiljørepræsentanter. Ministeren bedes oplyse, om dettebetyder, at ansatte kan ringe til sin Arbejdsmiljørepræsentant om natten, og omdenne så er pligtig til at svare på problemet, herunder efterfølgende at tagekontakt til vedkommende vedr. løsning af problemet?

Spørgsmål 29

I ”Afrapportering fra trepartsdrøftelser om virksomhedernesarbejdsmiljøsamarbejde, April 2009”, står der ”Resultatet af den årlige drøftelsenedfældes til støtte for det daglige samarbejde om arbejdsmiljø.” Er ministerenssvar på L 126 - spm. 11 ikke i modstrid med parternes indstilling?

Spørgsmål 30

Vil ministeren, i forlængelse af svaret på L 126 - spm. 11, oplyse, hvorledes mankan være sikker på, hvad den årlige drøftelse har resulteret i, hvis resultatet afårlige drøftelse ikke skal nedskrives? Der kunne opstå en situation, hvorarbejdsgiver og arbejdstager er uenige i den mundtlige redegørelse forprocessen, og hvordan skal Arbejdstilsynet så viderebehandle sagen?

Spørgsmål 31

Vil ministeren oplyse, hvem der har den endelige beslutningskompetence omden supplerende uddannelse i tilfælde af uenighed. Arbejdsmiljørepræsentanteneller arbejdsgiveren?

Spørgsmål 32

Vil ministeren oplyse, om virksomhederne selv har kompetence til at forestå densupplerende uddannelse eller om uddannelsen skal tages i et anerkendtuddannelsessystem f.eks. AMU eller Arbejdsmiljørådgiver?Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).Svarene bedes sendt elektronisk til spørgeren på [email protected] og til [email protected].
På udvalgets vegne
Helle Sjelleformand.
side 2 af 2