Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
827818_0001.png
827818_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatningen af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 50 af 9. april 2010. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 50:

Hvorfor er der ikke som en konsekvens af nedsættelsen af beskatningen af positiv kapital-indkomst foreslået en reduktion af passivposten fra 30 pct. i kildeskattelovens § 33 D, stk.3, ved overdragelse af fast ejendom med succession, da beskatningen af ejendomsavancenefter EBL jo nedsættes betydeligt?

Svar:

Passivposter beregnes efter kildeskattelovens § 33 D, stk. 3, i forbindelse med overdragelsemed succession efter samme lovs § 33 C, hvor der er tale om en hel eller delvis gave tilmodtageren.Tankegangen bag reglerne er, at der ved overdragelse med succession overtages dels nogleaktiver dels en udskudt skat. Ved skatte- eller afgiftsberegningen skal der tages højde forbegge dele. Der beregnes derfor en såkaldt passivpost, som nedsætter gavens værdi. Dennepassivpost modsvarer den udskudte skat.Den aktuelle negative værdi af den overtagne skattebyrde afhænger dels af skattesatsen ogdels af den tid, der forventes at gå frem til, at skatten senere udløses. Oftest kender man ik-ke på forhånd hverken skattesatsen eller tiden frem til, at skatten udløses. Derfor er ordnin-gen en skematisk ordning, hvorefter passivposten, for så vidt angår kapitalindkomst, altidopgøres som 30 pct. af den fortjeneste, som ville blive opgjort ved et salg på tidspunktet foroverdragelsen med succession.Der kan argumenteres for, at der skulle anvendes en lav passivpost for aktiver, som typiskbeholdes i en længere periode, og hvor der dermed er tale om en lang skatteudskydelse.Dette gælder f.eks. for fast ejendom. På den anden side forekommer der aktiver, hvor dentypiske skatteudskydelse er kortere. Her kan der argumenteres for en høj passivpost. Detdrejer sig f.eks. om fordringer og finansielle kontrakter.På den ene side nedsættes den højeste sats for beskatning af kapitalindkomst efter forslaget,men på den anden side udvides mulighederne for succession efter kildeskattelovens § 33 C,til at omfatte alle fordringer og til at omfatte finansielle kontrakter.Den gældende sats på 30 pct. er skematisk fastsat. Der er samlet set ikke fundet grundlagfor at foreslå en ændring af satsen i forbindelse med lovforslaget.
Side 2