Skatteudvalget 2009-10
L 112
Offentligt
827816_0001.png
827816_0002.png
J.nr. 2010-511-0046Dato: 15. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 112 - Forslag til Lov om ændring af kursgevinstloven og forskellige an-dre love (Harmonisering af beskatningen af fordringer i danske kroner ogfremmed valuta og nedsættelse af beskatningen af kapitalindkomst m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 49 af 9. april 2010. Spørgsmålet er stil-let efter ønske af Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 49:

Der bedes redegjort for den praktiske konsekvens af ændringerne i dødsboskatteloven (lov-forslagets § 4) og kildeskattelovens (lovforslagets § 6), samt oplyst i hvilket omfang, derbliver øgede muligheder for overdragelse med skattemæssig succession efter de to love, oghvordan samspillet i givet fald er med overdragelse af fordringer med skattemæssig succes-sion og den såkaldte pengetankregel.

Svar:

De foreslåede ændringer af dødsboskatteloven er alene konsekvensændringer.§ 4, nr. 1, er en konsekvensændring som følge af lovforslagets § 3, nr. 8-10, om ændring afreglerne for beskatning ved afståelse af investeringsforeningsbeviser i udloddende investe-ringsforeninger. Forslaget medfører ikke ændringer i adgangen til succession ved udlodningaf sådanne investeringsforeningsbeviser.§ 4, nr. 2 og 3, er konsekvensændringer som følge af lovforslagets § 1, nr. 33. Henvisnin-gen til de hidtidige regler om fraflytningsbeskatning vedrørende fordringer og gæld i kilde-skattelovens § 73 E erstattes således med en henvisning til de foreslåede nye regler i kurs-gevinstloven om fraflytningsbeskatning. Forslaget ændrer ikke på mulighederne for at suc-cedere i henstandsordningen.Ved § 6, nr. 1, foreslås det at udvide mulighederne for succession ved overdragelse mellemægtefæller til også at omfatte passiver. Successionen efter reglen er tvungen. Det er ikkenoget, ægtefællerne kan vælge eller fravælge. Forslaget medfører en øget mulighed for suc-cession.Ved § 6, nr. 2, indskrænkes successionsmulighederne derimod. Det foreslås således, at derindføres en generel bestemmelse om, at successionsreglerne ved overdragelse mellem ægte-fæller ikke finder anvendelse ved overdragelse af aktiver og passiver mellem samlevendeægtefæller, hvor den erhvervende ægtefælle er hjemmehørende i udlandet. Tilsvarende fo-reslås også at skulle gælde ved bodeling i forbindelse med separation og skilsmisse, hvorden erhvervende ægtefælle er hjemmehørende udlandet.Efter forslaget i § 6, nr. 3, udvides successionsmulighederne ved virksomhedsoverdragelsetil nærtstående eller visse medarbejdere. Det foreslås således, at ved sådanne virksomheds-overdragelser skal der kunne succederes i alle fordringer og i finansielle kontrakter.§ 6, nr. 4-9, er konsekvensændringer, og de har ikke betydning for successionsmuligheder-ne.Pengetankreglen i aktieavancebeskatningslovens § 34 vedrører overdragelse af aktier. For-slagene har ingen betydning i relation til denne regel.
Side 2