Erhvervsudvalget 2009-10
L 10
Offentligt
761239_0001.png
761239_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
20. november 2009

Besvarelse af spørgsmål 5 ad L 10 stillet af Erhvervsudvalget efter

ønske fra Yildiz Akdogan (S) den 18. november 2009.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 5:

Det fremgår af lovforslaget, at ministeren kan fastsætte regler med hen-syn til anvendelse af bestemte it-systemer, særlige digitale formater ogdigital signatur. På denne baggrund bedes ministeren bekræfte, at dennebeføjelse ikke må bruges til at monopolisere eller give særlige konkur-rencefordele for enkelte leverandører af it til befolkningen og erhvervsli-vet.

Svar:

Det er ikke regeringens ønske at monopolisere eller give særlige konkur-rencefordele for enkelte leverandører af it til befolkningen og erhvervsli-vet. Tværtimod er det regeringens overbevisning, at åbne standarderfremmer konkurrencen mellem leverandørerne.Af lovforslagets almindelige bemærkninger fremgår følgende:”Digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige bør base-res på åbne standarder i forlængelse af regeringens aftale med de kom-munale parter om åbne standarder for software. Standardiseringen sikrersammenhængen mellem det offentliges it-systemer og fremmer konkur-rencen mellem leverandørerne. Udbredte og anerkendte standarder er enforudsætning for konkurrence og valgmulighed mellem flere producenterog leverandører på et område, hvor flere systemer og komponenter skalspille sammen. Samtidig fremmer åbne standarder samspillet (interopera-bilitet) mellem flere systemer, løsninger og organisationer, og det bliveroverskueligt at ændre opgaver og organisering uden at skulle udskifte it-løsninger. Fælles standarder fremmer konkurrence, sikrer diversitetenmellem it-systemer, og medvirker til, at forskellige it-systemer kan talesammen. Det giver potentiale for større effektivitet og bedre opgaveløs-ning. Der henvises i øvrigt til IT og Telestyrelsens vejledning om åbnestandarder i det offentlige”.Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger pkt.3.1.1.Jeg har ligeledes anmodet IT og Telestyrelsen om at kommentere påspørgsmålet. Styrelsen oplyser følgende, som jeg kan henholde mig til:
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
”IT- og Telestyrelsen oplyser, at eventuelle krav om at anvende digitalsignatur ikke vil favorisere bestemte leverandører, og at krav om anven-delse af åbne, standardiserede formater ikke bør gøre det. Der bør dogved valg af indleveringsformater være opmærksomhed på at anvendeformater, der understøttes eller kan understøttes af en bred vifte af leve-randører og systemer.Ligeledes ligger det i de fællesoffentlige anbefalinger om it-arkitektur, atit-systemer, som kræves anvendt til indberetning, så vidt muligt har åbne,standardiserede snitflader, således at tredjeparts-leverandører kan udvikleintegrationer med systemerne”.