Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
B 92
Offentligt
798357_0001.png
798357_0002.png
798357_0003.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. februar 2010Dyrevelfærdskontoret2010-157-0087TKL41179
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om lokalbedøvelse af svin i forbindelse med kirurgiskkastration (B 92), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri harstillet til justitsministeren den 15. januar 2010.
Brian Mikkelsen/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

vedrørende forslag til folketingsbeslutning om lokalbedøvelse af svin

i forbindelse med kirurgisk kastration:

”Vil

ministeren oplyse, i hvor høj grad smerten ved kastrati-on kan lindres ved forudgående bedøvelse?”

Svar:

Dyreværnsrådet afgav den 1. juli 2008 en udtalelse om kastration af pat-tegrise og den dermed forbundne smertefølelse. Ved udtalelse af 1. juli2008, hvoraf følgende fremgår for så vidt angår lindring af smerten vedforudgående bedøvelse:”For så vidt angår begrænsningen af grisenes smertefølelseunder selve kastrationsindgrebet, er særligt anvendelsen afbedøvelse enten i form af lokalbedøvelse eller fuld bedøvelseaktuel.Ved kastration af pattegrise vil en lokalbedøvelse skulle givesved injektion i det område, hvor indgrebet skal foretages. Detvil sige i grisenes testikler og også lige under huden, hvorsnittet skal lægges, når kastrationen udføres. Herved påføresgrisene allerede ved selve bedøvelsen smerte og stresses der-udover ved at blive håndteret, når bedøvelsen lægges. Kastra-tionen kan endvidere ikke udføres i umiddelbar forlængelseaf, at grisene bedøves, da bedøvelsen skal have tid til at virke.Grisene vil derfor igen skulle løftes op og håndteres, når ka-strationen skal foretages, hvorved de endnu engang udsættesfor stress. Det er desuden ikke sikkert, at anvendelsen af lo-kalbedøvelse helt forhindrer, at grisene føler smerte underkastrationen, da der ved denne foretages et træk i grisenssædstreng, som det er tvivlsomt, om bedøvelsen kan lindresmerten fra.Anvendelsen af fuld bedøvelse vil derimod formentlig sikre,at grisene ikke føler smerte under selve kastrationsindgrebet,idet de da vil være bevidstløse. Spørgsmålet er dog, hvordanselve bedøvelsen påvirker grisene. CO2har været afprøvetsom et middel til at bedøve pattegrise forud for kastration,Ved anvendelse af CO2påføres grisene imidlertid et væsent-ligt ubehag, inden de er fuldt bedøvet, hvilket ligeledes med-fører betydelig stress. Det er endvidere vanskeligt at give gri-sene en korrekt dosering af CO2, hvorfor der er en risiko for,at grisene dør som følge af bedøvelsen. Dertil kommer, atCO2såvel som andre bedøvelsesgasser herunder Isofluranmåske kan indebære en risiko for dem, der arbejder med gas-serne, især i svinebesætninger, hvor bedøvelsen vil skulle an-2
vendes i stor skala. Rådet skal endvidere bemærke, at det vedanvendelse af fuld bedøvelse kan frygtes, at grisene vil værepåvirket af bedøvelsen i længere tid efter kastrationen, og atder dermed er en øget risiko for ihjellægning af dem.Rådet kan på den baggrund ikke anbefale, at der indføres etkrav om, at kastration af pattegrise kun kan foretages medanvendelse af enten lokalbedøvelse eller fuld bedøvelse.”
Justitsministeriet har ved brev af 22. oktober 2009 sendt Justitsministeri-ets plan for afvikling af kirurgisk kastration i svineproduktionen til Ud-valget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Det fremgår heraf, at Justits-ministeriet i foråret 2010 vil anmode Dyreværnsrådet om at afgive en nyudtalelse om spørgsmålet om kastration af pattegrise. Når udtalelsen fo-religger, vil Justitsministeriet invitere bl.a. medlemmerne af Udvalget forFødevarer, Landbrug og Fiskeri til et møde om sagen.
3