Retsudvalget 2009-10
B 11
Offentligt
792806_0001.png
792806_0002.png
792806_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. februar 2010Statsretskontoret2009-750-0417AHN40653
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 10 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om forbud mod at bære burka og niqab i det offentligerum (B 11), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 29. januar 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup(DF).
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 10 fra Folketingets Retsudvalg (B 11):

”Har Justitsministeriet viden om den omtalte rapport fra detfranske parlament om forbud mod burka i det offentlige rumog i givet fald bedes ministeriet oversende oplysningerne omrapportens indhold til udvalget. Hvis ikke bedes ministerietindhente oplysningerne og oversende disse.”

Svar:

Justitsministeriet har i besvarelsen af spørgsmål nr. 1310 fra FolketingetsRetsudvalg (folketingsåret 2008-2009) bl.a. redegjort for de overvejelservedrørende et eventuelt forbud mod brug af burka mv., der har været fo-retaget i Frankrig.Herudover kan der henvises til afrapporteringen fra regeringens arbejds-gruppe om burka, niqab og lignende beklædning, hvor der fremgår føl-gende vedrørende et eventuelt forbud mod brug af burka mv. i Frankrig,herunder vedrørende den betænkning, som det franske parlamentariskeundersøgelsesudvalg har afgivet den 26. januar 2010 (side 12 ff.):”Frankrig er ifølge sin forfatning en verdslig stat, og religionensrolle i samfundet er historisk set omdebatteret. Verdsligheden erogså baggrunden for det forbud, det franske parlament i 2004 ind-førte mod, at elever bærer religiøse symboler i det offentlige skole-system.Den franske Præsident Nicolas Sarkozy konstaterede i en tale tilparlamentet i juni 2009, at brugen af burka efter hans opfattelse ik-ke hører hjemme i Frankrig, da det må anses som et kvindeunder-trykkende instrument.I juni 2009 tog medlemmer af det franske parlament endvidere ini-tiativ til nedsættelsen af et udvalg bestående af 32 parlamentsmed-lemmer fra et bredt udsnit af det politiske spektrum. Udvalgetsformål er at ”fastslåomstændighederne omkring brugen af burka,fænomenets baggrund, udbredelse og udvikling”.Udvalget hargennemført en række offentlige høringer af eksempelvis jurister,kvindeforeninger, muslimske foreninger og verdsligheds-foreninger. Udvalget fremlagde tirsdag den 26. januar 2010 sinrapport for Nationalforsamlingen. Udvalget konstaterer i sin kon-klusion, at der ikke, i det mindste ikke pt., er enstemmighed for atvedtage en lov om et generelt og undtagelsesløst forbud mod burkai det offentlige rum. En stor del af udvalgets medlemmer er imid-lertid positivt indstillet over for et forbud mod burka og enhver an-den beklædning, der dækker ansigtet i det offentlige rum, under2
henvisning til den offentlige orden. Udvalgets flertal foreslår 15konkrete tiltag1, hvoraf følgende kan fremhæves:At der vedtages en parlamentarisk resolution, som fordøm-mer brug af burka som værende imod Republikkens værdi-er.At der indføres forbud mod at skjule sit ansigt i kontaktenmed offentlige myndigheder eller tjenester (eksempelvisadministrationen, hospitaler, skoler, og i den offentligetransport).At der indføres pligt for offentlige myndigheder til at under-rette formanden for de lokale departementsråd om mindre-årige, der bærer burka.At psykisk vold i parforhold kriminaliseres.At lovgivningen om opnåelse af fransk statsborgerskab æn-dres, således at det tydeligt fremgår, at det anses for enmangel på assimilation at udvise radikal religiøs praksis,der er uforenelig med det franske samfunds centrale værdi-er, især ligestilling mellem mænd og kvinder.
Den franske regering har, til trods en række udtalelser fra ministreog medlemmer af regeringspartiet, endnu ikke taget stilling ispørgsmålet. Præsident Sarkozy udtalte den 25. januar 2010, at re-geringen ikke ville skride til handling før efter regionalvalgene me-dio marts.”Til orientering kan Justitsministeriet endelig oplyse, at betænkningen fradet franske parlamentariske undersøgelsesudvalg er tilgængelig (påfransk)følgendeinternetadresse:http://www.assemblee-nationale.fr/13/rap-info/i2262.asp.Det bemærkes i den forbindelse, atbetænkningen med bilag er på mere end 600 sider.
Af undersøgelsesudvalgets rapport fremgår 18 forslag, tre forslag blev imidlertid for-kastet efter rapporten var trykt: Oprettelse af en national læreanstalt for islamstudier;iværksættelse af parlamentarisk arbejde mod islamofobi og diskrimination af muslimersamt høring af Forfatningsrådet (Conseil d’Etat) inden eventuel parlamentsbehandlingaf et lovforslag om forbud mod at skjule sit ansigt i det offentlige rum.3
1