Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
908498_0001.png
908498_0002.png
908498_0003.png
908498_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. oktober 2010Strafferetskontoret2010-792-1434RAJ41576
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1533 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. september 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1533 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ifølge artiklen "53-årig slået til blods i toget" frawww.lokalavisen.dk den 4. september 2010 vurderer en vagt-chef hos Nordsjællands Politi, at en 22-årig gerningsmand -som umotiveret begik vold med knojern mod en 53-årigmand i Lille Nord - står til at få cirka 60 dages fængsel foroverfaldet. Finder ministeren, at 60 dages fængsel for umoti-veret vold er en passende straf, eller vil ministeren medvirketil at sikre, at straffen for vold skærpes?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelse af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”1. Jeg har indhentet en udtalelse fra Nordsjællands Politi,som har oplyst, at den konkrete sag, som omtales i spørgsmå-let, den 21. september 2010 er afgjort som en tilståelsessag iHelsingør Ret, hvor den 22-årige gerningsmand blev idømt 3måneders ubetinget fængsel for overtrædelse af straffelovens§ 245, stk. 1. Gerningsmanden blev dømt for at have tildeltden forurettede to slag i hovedet, herunder et slag med kno-jern. Den forurettede pådrog sig herved en flænge, der måttesys med tre sting. Gerningsmanden var ikke tidligere straffet.Retten lagde ved strafudmålingen vægt på, at der var tale omhelt uprovokeret vold mod en tilfældig person, der sad og læ-ste avis i toget, og at tiltalte bl.a. slog med knojern, hvilketresulterede i en flænge, der måtte sys.Nordsjællands Politi har i øvrigt bemærket, at den udtalelse,som vagtchefen i den pågældende artikel er citeret for, i sa-gens natur har været af ganske foreløbig karakter, og at kom-petencen til at afgøre strafudmålingen henhører under dom-stolene.

2.

Jeg kan mere generelt om straffastsættelsen i voldssageroplyse, at der ved lov nr. 380 af 6. juni 2002 (den såkaldtestrafskærpelseslov) blev gennemført en skærpelse af straffenfor vold efter straffelovens §§ 244-246. Efter lovændringenstraffes ordinær vold efter straffelovens § 244 med bøde ellerfængsel indtil 3 år, grov vold efter straffelovens § 245 medfængsel indtil 6 år og særlig grov vold efter straffelovens §246 med fængsel indtil 10 år.Af forarbejderne til lovændringen fremgår, at man med lov-ændringen tilsigtede, at strafniveauet ved overtrædelse afstraffelovens §§ 244-246 som overvejende hovedregel skulle2
forhøjes med omkring en tredjedel i forhold til det hidtidigeniveau. Endvidere fremgår det, at fastsættelsen af straffen ihver enkelt sag fortsat vil bero på domstolenes konkrete vur-dering af sagens omstændigheder, og at straffen vil kunnefraviges i op- eller nedadgående retning, hvis der i den kon-krete sag foreligger skærpende eller formildende omstændig-heder.Vold, der henføres til straffelovens §§ 244-246, spænder fraden helt simple vold i form af et enkelt slag eller skub udenpersonskade til den alvorligere vold, f.eks. slag, herundermed redskaber, eller spark, der har skader til følge, og til densærdeles alvorlige vold, der fører til, at forurettede får invali-derende varige mén eller afgår ved døden. Omstændigheder-ne i voldssagerne kan også være meget forskellige. Der kanf.eks. være tale om skænderi eller provokationer mellem be-rusede, hvor det er mere tilfældigt, at den ene frem for denanden slår først, eller vold i den groveste form, hvor en vok-sen eksempelvis mishandler et spædbarn.De straffe, der udmåles af domstolene i voldssager, spænderda også i praksis helt fra bøder til meget langvarige fængsels-straffe. Straffen i voldssager fastsættes således på grundlag afen række forskellige konkrete forhold, hvor voldens karakterog grovhed har væsentlig betydning, men også omstændig-hederne i forbindelse med voldsudøvelsen og følgerne af denudøvede vold har betydning for strafudmålingen. Der kan iden forbindelse også henvises til straffelovens almindeligeregler om straffens fastsættelse i §§ 80-82.Ved strafudmålingen vil det således i almindelighed blive til-lagt vægt i skærpende retning, hvis der er tale om vold medredskaber, f.eks. knojern, og hvis der er tale om uprovokeretvold, ligesom omfanget af de skader, som forurettede måttehave fået som følge af den udøvede vold, vil blive tillagtvægt.Herudover vil bl.a. den tiltaltes personlige forhold og eventu-elle tidligere straffe blive tillagt vægt i forbindelse med straf-udmålingen.

3.

Strafudmålingen i den konkrete straffesag, der er nævnt ispørgsmålet, er således fastsat ud fra en samlet konkret vur-dering af voldens karakter, omstændighederne i forbindelsemed den udøvede vold og tiltaltes personlige forhold, og ret-ten har ved strafudmålingen udtrykkeligt lagt vægt på, at dervar tale om helt uprovokeret vold med knojern mod en tilfæl-dig person.”Som det fremgår af Rigsadvokatens udtalelse, er der i den omhandledesag foretaget en samlet konkret vurdering af voldens karakter, omstæn-3
dighederne i forbindelse med den udøvede vold og tiltaltes personligeforhold. Det har i den forbindelse bl.a. betydning, at gerningsmanden ik-ke tidligere er straffet.Jeg håber på forståelse for, at jeg af principielle grunde ikke kan kom-mentere den konkrete sag nærmere, herunder strafudmålingen i den på-gældende sag.Imidlertid vil jeg gerne mere generelt understrege, at jeg ser med megetstor alvor på voldsforbrydelser. Voldelige overgreb mod et andet menne-ske er en forbrydelse mod det helt fundamentale i det danske samfund,nemlig respekten for det enkelte menneske. Det er derfor vigtigt, at straf-fen i voldssager afspejler den krænkelse af offeret, som et voldeligt over-greb udgør – ikke mindst når der som her er tale om en fuldstændiguprovokeret voldshandling mod en sagesløs.Regeringen tog allerede i 2002 initiativ til, at strafferammerne for vold-forbrydelser blev hævet med henblik på, at straffen i voldssager blev for-højet med omkring en tredjedel i forhold til det hidtidige niveau. Jeg fin-der i lyset heraf ikke, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for attage initiativ til yderligere skærpelser på området, men jeg agter løbendeat være opmærksom på sanktionsniveauet i voldssager.
4