Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2009-10
PØU Alm.del
Offentligt
863021_0001.png
863021_0002.png
Det Politisk-Økonomiske Udvalg (PØU)Christiansborg
Finansministeren
10. juni 2010
Svar på det Politisk-Økonomiske Udvalgs spørgsmål nr. 102 af 7.juni 2010 (Alm. del)

Spørgsmål:

Ministeren bedes foretage en gennemgang af de enkelte elementer i aftalen omgenopretning af dansk økonomi og redegøre for, hvordan de enkelte elementerhver især bidrager til øget vækst.

Svar:

Aftale om genopretningen af dansk økonomiskønnes samlet set at forøge arbejdsudbud-det og medføre en lidt større aktivitetsvirkning (finanseffekt) i forhold til vurde-ringen iØkonomisk Redegørelse, maj 2010og det beregningstekniske forløb iDan-marks Konvergensprogram 2009.Målt ved den ét-årige finanseffekt skønnes genopretningsaftalen at have en neutralvirkning på væksten i 2011 i forhold til majvurderingen, hvor der var indregnet etuændret offentligt forbrug fra 2010 til 2011.Det skyldes, at det negative vækstbidrag, der følger af suspensionen af den auto-matiske regulering af beløbsgrænserne i skattesystemet i 2011, modvirkes af, at derpå udgiftssiden sker et skift fra overførsler med lav aktivitetsvirkning til offentligtforbrug med større aktivitetsvirkning.I 2012 skønnes genopretningsaftalen at reducere det negative bidrag til væksten,som er indregnet i konvergensprogrammet, med 0,2 pct. af BNP.Den beregnede finanseffekt tager ikke højde for mulige vækstvirkninger af konso-lideringen af de offentlige finanser. I fravær af konsolideringen vil der således værerisiko for pres på både de korte og lange renter, som kan dæmpe efterspørgslen ogdermed væksten i dansk økonomi. Desuden kan en udskydelse af konsolideringenskabe forventninger i husholdninger og virksomheder om fremtidige (større)stramninger, hvilket kan dæmpe investerings- og forbrugslysten og dermed redu-cere væksten i velstanden.De Økonomiske Råd fremhæver også mulige ekspansive virkninger af en finans-politisk konsolidering i den nuværende situation,jf. Dansk Økonomi, forår 2010.Det
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
samme gør IMF,jf. The State of public finances cross-country fiscal monitor, November2009.Aftale om genopretning af dansk økonomivurderes desuden at styrke beskæftigelsen ogvelstanden på lidt længere sigt.Samlet set vurderes initiativerne i genopretningsaftalen at øge arbejdsudbuddet ogbeskæftigelsen med omkring 11.000 personer på sigt – navnlig som følge af halve-ringen af dagpengeperioden,jf. svar på Det Politisk-Økonomiske Udvalgs spørgsmål nr.95 af 26. maj 2010 (Alm. del).De øvrige elementer i genopretningsaftalen vurderes ikke i nævneværdigt omfangat påvirke væksten i dansk økonomi på længere sigt.Initiativerne på uddannelsesområdet er således udarbejdet således, at de ikke ved-rører kerneaktiviteterne på ungdomsuddannelser og de videregående uddannelser,som er helt centrale for at indfri målsætningerne om, at mindst 95 pct. af alle ungeskal gennemføre en ungdomsuddannelse i 2015, og at mindst halvdelen skal haveen videregående uddannelse i 2015.På forskningsområdet fastholdes målsætningen om, at de offentlige forskningsbe-villinger skal udgøre 1 pct. af BNP. I 2010-2012 er 1 pct. målsætningen overop-fyldt.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen