Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
766219_0001.png
766219_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 2564Dok.nr.: 24168
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8.11.2009 stilletfølgende spørgsmål nr. 33 (Alm. del). Spørgsmålet er stillet af Ole Vagn Christensen.

Spørgsmål 33:

”Vurderer ministeren, at de specielle forhold på det tyske arbejdsmarked islagterisektoren har betydning for fødevaresikkerheden?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen oplyser følgende,som jeg kan henholde mig til:Overenskomstsystemet i Tyskland er som bekendt mindre udbredt end i Danmark.Ambassaden i Berlin har oplyst, at der ikke er indgået en generel overenskomst påslagteri- og kødforarbejdningsområdet. Derfor er der meget lave lønninger i den tyskeslagteri- og kødforarbejdningssektor.Ambassaden oplyser også, at Forbundsministeriet ikke finder, at der er direktesammenhæng mellem lave lønninger i den tyske slagteri- og kødforarbejdningssektor ogproblemer med fødevaresikkerheden. Derimod er man opmærksom på, at der kan væreen indirekte sammenhæng, idet virksomheder og underentreprenører, der tilbyder lavløn, også er udsat for hyppigere personaleudskiftning. Endvidere kan der i visse tilfældevære sprogproblemer.Forbundsministeriet peger på, at problemet især synes at være af strukturel karakter,idet virksomheder, der producerer under deres eget mærke eller er leverandør til storekæder med skrappe krav, har stor interesse i at sikre høj standard af fødevaresikkerhedog hygiejne. Problemerne findes derfor hyppigt hos virksomheder, der producerer”anonyme produkter”, og hvor virksomhederne fra den ene dag til den anden kan lukkes
og åbnes under et nyt navn. Som følge af skandaler om gammelt kød harfødevarekontrollen fokus på denne problemstilling.
Eva Kjer Hansen
/Katrine Lindegaard
2