Uddannelsesudvalget 2009-10
UDU Alm.del
Offentligt
784346_0001.png
784346_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
Afdelingen for grundskole ogfolkeoplysningFrederiksholms Kanal 261220 København K.Tlf. 3392 5600Fax 3392 5666E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål nr. 135 (Alm. del):I brev af 21. december 2009 har udvalget efter ønske fra Martin Henrik-sen (DF) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 135:"Ministeren bedes redegøre for, om forældre til børn i børnehaver og tilbørn i folkeskolen kan forlange, at der til deres børn kun serveres halal-kød i forbindelse med madordning."Svar:Jeg formoder, at der med hensyn til spørgsmålet om madordning forbørn i børnehaver refereres til lov nr. 1098 af 30. november 2009 omudskydelse af ikrafttrædelsestidspunktet for ordning om frokostmåltid idaginstitutioner mv.Jeg kan derfor oplyse, at loven indebærer, at alle børn i daginstitutionersenest 1. januar 2011 skal have et sundt frokostmåltid som en del af dag-tilbudsydelsen. Med sundt menes, at frokosten skal leve op til de enhvertid gældende officielle danske anbefalinger for kost til børn i den relevan-te aldersgruppe.Jeg kan i den sammenhæng henvise til Fødevarestyrelsen, som har udar-bejdet en række anbefalinger til kostens indhold og sammensætning. Ud-over kravet om, at frokosten skal være sund, er der ikke fra centralt holdfastsat yderligere krav til frokostmåltidet.Det er herudover kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, som haransvaret for dagtilbuddene, og herunder beslutter, hvordan loven omfrokostmåltid i daginstitutioner konkret skal implementeres i kommunen.På denne måde sikres, at den enkelte kommune kan tilrettelægge en fro-kostordning, som tilgodeser de ønsker og behov, som kommunalbesty-relsen vurderer, der lokalt er til stede i kommunen.
14-01-2010
2Med hensyn til spørgsmålet om forældre kan forlange, at der til deresbørn i folkeskolen kun serveres halalkød i forbindelse med en madord-ning, kan jeg oplyse, at madordninger i skole og SFO er frivillig, jf. folke-skoleloven § 40, stk. 2, nr. 6.Det er kommunalbestyrelsen, der overordnet beslutter, om der kan op-rettes madordninger på skolerne. Inden for de af kommunalbestyrelsenvedtagne rammer, fastsætter skolebestyrelsen herefter principper for enskolemadsordning.Jeg kan supplerende oplyse, at jeg er bekendt med, at det efterhånden eralment udbredt, at skolebestyrelser medtænker Fødevareministeriets rådog retningslinjer for sund og ernæringsrigtig kost, når de udarbejderprincipperne for skolemadsordninger.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder