Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
839733_0001.png
839733_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K.
Finansministeren
Dato: 5. maj 2010Endeligt svar på Retsudvalgets spørgsmål nr. 742 (REU alm. del) stillet 3.marts 2010Spørgsmål 742Ministeren bedes oplyse, hvornår regeringen forventer at afholde mødet medkommunerne og regionerne, som er omtalt i artiklen "Storstilet jagt påburkaproblemer" fra Horsens Folkeblad den 20. februar 2010, samt hvilken videreindsats regeringen planlægger i relation til anvendelsen af burkaer i det offentligerum.Svar:
Regeringen nedsatte i august 2009 en arbejdsgruppe om burka, niqab og lignendebeklædning. Den tværministerielle arbejdsgruppe var sammensat af departements-chefer og andre medarbejdere fra det daværende Indenrigs- og Socialministerium,Justitsministeriet, Beskæftigelsesministeriet samt Ministeriet for Flygtninge, Ind-vandrere og Integration.Arbejdsgruppen bad Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Køben-havns Universitet om en rapport om brugen af burka, niqab og lignende beklæd-ning.Konklusionerne på de gennemførte undersøgelser findes i ”Rapport om brugen afniqab og burka” (2009), Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.Arbejdsgruppens ”Afrapportering fra arbejdsgruppen om burka, niqab og lignen-de beklædning” blev offentliggjort i januar 2010.Samtidig med afrapporteringen offentliggjorde regeringen papiret ”Burka og niqabhører ikke hjemme i det danske samfund”. I papiret redegør regeringen for sinholdning til burka og niqab og de virkemidler, som kan begrænse brugen af burkaog niqab mest muligt.Regeringen tilkendegiver i papiret, at burka og niqab, der slører den enkeltes iden-titet, symboliserer et menneske- og kvindesyn, som efter regeringens opfattelse påingen måde hører hjemme i et samfund som det danske.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Jeg kan oplyse, at jeg på møder den 14. april og 4. maj 2010 har opfordret hen-holdsvis KL og Danske Regioner til at bidrage til, at kommuner og regioner bru-ger de eksisterende regler og muligheder for at begrænse brugen af burka og niqabfuldt ud og til at bakke entydigt op om de ledere og andre, der med afsæt i de gæl-dende regler, handler imod brugen af burka og niqab.Regeringen har herefter ikke aktuelle planer om yderligere initiativer.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen