Retsudvalget 2009-10
REU Alm.del
Offentligt
842082_0001.png
842082_0002.png
Folketingets Retsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 7. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KTJ/ J.nr. 2010-1100
Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs brev af 1. februar til in-denrigs- og socialministeren følger hermed socialministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 582 (REU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kamal Qureshi (SF)
Spørgsmål nr. 582:”Under henvisning til rapporten fra arbejdsgruppen om burka, niqab og lig-nende beklædning bedes ministeren give en nærmere beskrivelse af andreikke lovgivningsmæssige initiativer, som rapporten har givet og vil give an-ledning til.”
Svar:Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet nedenståendebidrag fra finansministeren, som jeg kan henholde mig til.”Regeringen nedsatte i august 2009 en arbejdsgruppe om burka, niqab oglignende beklædning. Den tværministerielle arbejdsgruppe var sammensataf departementschefer og andre medarbejdere fra det daværende Indenrigs-og Socialministerium, Justitsministeriet, Beskæftigelsesministeriet samt Mi-nisteriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.Arbejdsgruppen bad Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier vedKøbenhavns Universitet om en rapport om brugen af burka, niqab og lignen-de beklædning.Konklusionerne på de gennemførte undersøgelser findes i ”Rapport om bru-gen af niqab og burka” (2009), Institut for Tværkulturelle og Regionale Studi-er.Arbejdsgruppens ”Afrapportering fra arbejdsgruppen om burka, niqab oglignende beklædning” blev offentliggjort i januar 2010.
2
Samtidig med afrapporteringen offentliggjorde regeringen papiret ”Burka ogniqab hører ikke hjemme i det danske samfund”. I papiret redegør regerin-gen for sin holdning til burka og niqab og de virkemidler, som kan begrænsebrugen af burka og niqab mest muligt.Regeringen tilkendegiver i papiret, at burka og niqab, der slører den enkeltesidentitet, symboliserer et menneske- og kvindesyn, som efter regeringensopfattelse på ingen måde hører hjemme i et samfund som det danske.Finansministeren har på møder den 14. april og 4. maj 2010 opfordret hen-holdsvis KL og Danske Regioner til at bidrage til, at kommuner og regionerbruger de eksisterende regler og muligheder for at begrænse brugen af bur-ka og niqab fuldt ud og til at bakke entydigt op om de ledere og andre, dermed afsæt i de gældende regler, handler imod brugen af burka og niqab.Regeringen har herefter ikke aktuelle planer om yderligere initiativer.”
Benedikte Kiær/ Jesper Brask Fischer